UTIL pentru angajați: Care este diferența dintre salariul BRUT și salariul NET și ce impozite sunt achitate la stat
Salariul brut și salariul net sunt două noțiuni care provoacă deseori neclarități pentru salariați. Mulți consideră că valoarea salariului indicat în contractul individual de muncă sau ordin de numire în funcție este suma pe care o vor primi în calitate de angajat, ceea ce nu se întâmplă.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale explică pentru angajații din R. Moldova diferența dintre salariile nete și brute.
Potrivit ministerului, angajatorul indică în documentul de angajare salariul brut al angajatului, din care, ulterior, acesta achită anumite contribuții și impozite, conform legislației în vigoare. Diferența dintre salariul brut și valoarea contribuțiilor și impozitelor achitate reprezintă salariul net, numit și salariu spre plată, pe care, de facto, îl primește salariatul.
Astfel, din salariul brut, angajatorul deduce prima de asigurare obligatorie de asistență medicală, în valoare de 9% din salariu, și impozitul pe venit în mărime de 12%.
Impozitul pe venit se calculează din venitul impozabil care reprezintă diferența dintre salariul brut și suma primei de asigurare și a scutirilor – sume stabilite de Guvern, pentru care nu se achită impozit pe venit.
Conform capitolului 4 din Codul fiscal al Republicii Moldova, salariații pot beneficia de următoarele scutiri:
– scutirea personală lunară, în valoare de 2 250 de lei;
– scutirea personală lunară majorată, în valoare de 2 625, acordată pentru persoana care:
– scutirea pentru persoane întreținute (copii minori, copii care își fac studii în țară sau în străinătate, părinții-pensionari cu condiția că venitul anual al acestora nu depășește suma de 11 280 de lei), în mărime de 750 de lei lunar;
– scutirea majorată pentru persoane întreținute (persoane cu dizabilități în urma unei afecțiuni congenitale sau din copilărie, persoane cu dizabilități severe și accentuate), în mărime de 1650 de lei lunar.
Suplimentar la salariul brut, conform art. 3 din Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, angajatorul calculează din fondul de salarizare (pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă, persoanele aflate în raporturi de serviciu în bază de act administrativ ori prin alte tipuri de contracte civile în vederea executării de lucrări sau prestării de servicii) și achită contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii în mărime de:
– 29% la suma salariilor și recompenselor calculate lunar pentru toți angajații – pentru angajatorii autorităților/instituțiilor bugetare și autorităților/ instituțiilor publice la autogestiune, cu excepția instituțiilor de învățământ superior și a instituțiilor medico-sanitare
– 24% la suma salariilor și recompenselor calculate lunar pentru toți angajații – pentru angajatorii sectorului privat, instituțiilor de învățământ superior și ai instituțiilor medico-sanitare.
Exemplu de calculare a salariului:
Presupunem că salariul brut, numit și salariu calculat, al unei persoane care are la întreținere un copil minor este de 10 000 de lei.
Din această sumă, angajatorul va face următoarele rețineri:
– prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în valoare de 9%: 10 000 x 0,09 = 900 de lei.
– impozitul pe venit, în mărime de 12% din venitul impozabil:
Venitul impozabil = Salariul brut – Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală– Scutiri
Valoarea scutirilor: 2 250 (scutirea personală lunară) + 750 (scutirea lunară pentru persoana întreținută) = 3 000 de lei
Venitul impozabil: 10 000 – 900 – 3 000 = 6 100 de lei
Impozitul pe venit: 6 100 * 0,12 = 732 de lei
Astfel, salariul net al persoanei va fi calculat după următoarea formulă:
Salariul net = Salariul brut – Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală – Impozitul pe venit
Salariul net: 10 000 – 900 – 732 = 8 368 de lei
Sursa: mmps.md
Secția ATI a Spitalului raional Cimișlia, modernizată: Echipament medical performant și reparații în valoare de 5,8 milioane de lei
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh