UTIL // Mergi în vacanța de iarnă? Trebuie neapărat să știi aceste lucruri
În perioada sărbătorilor de iarnă, numeroși cetățeni aleg să plece în vacanță.
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) din R. Moldova vă atenționează că, atunci când cumpărați un serviciu turistic, trebuie să primiți de la compania de turism următoarele documente:
- CONTRACTUL DE SERVICII TURISTICE, cu indicarea părților contractante, tuturor serviciilor turistice oferite (destinație, perioadă, tip cazare, cu/fără tip alimentare, cu/fără transport, asigurare, alte servicii), prețul produsului (serviciului) touristic evaluat în lei, numărul voucherului și semnăturile părților;
- ASIGURAREA MEDICALĂ este obligatorie;
- VOUCHERUL TURISTIC completat, parafat de către Agenția Turismului a R. Moldova și prestatorul de servicii turistice (compania de tursim);
- BONUL FISCAL, primit la achitarea valorii contractuale;
- FACTURA SAU FACTURA FISCALĂ (obligatoriu în cazul - persoanelor juridice, la solicitare în cazul - persoanelor fizice);
APCSP susține că aceste documente sunt foarte importante, întrucât a avut anterior mai multe plângeri de la consumatori. Într-un caz, o familie a cumpărat o foaie turistică pentru un sejur în Turcia. Ajunsă la fața locului, aceasta a constatat că a fost cazată la un alt hotel, decât cel prevăzut în contractul de servicii turistice, încheiat cu agenția de turism din R. Moldova. În urma insistenței de a li se oferi cazare în hotelul indicat în contract, turiștii au fost transferați în ziua următoare, dar condițiile nu erau nici pe departe cele promise în momentul procurării foii turistice - lipsa piscinii, deredicarea odăii și schimbarea albiturilor o dată în 7 zile, telefonul și televizorul din odaie defecte, lipsa de acces la rețeaua Wi-Fi.
La revenirea din călătorie, familia a depus o reclamație la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. În urma acțiunilor întreprinse de către APCSP, agentul economic a soluționat conflictul pe cale amiabilă, prin achitarea unei compensații în mărime de 40% din valoarea costului foii turistice.
Pentru a evita anumite neplăceri în legătură cu ofertele vacanței de iarnă, autoritățile vă recomandă studiați atent regiunea unde doriți să mergeți în vacanță, zonele de odihnă, hotelele, pensiunile, oferte ce le propun, condițiile, informați-vă în prealabil, care sunt condițiile oferite pentru vacanță, prețul ce necesită a fi achitat, informatii privind transportul, asigurarile medicale, cazarea, alimentația, citiți și analizați foarte atent contractul împreună cu operatorii turistici, deoarece în cazul unor neclarități privitor la organizarea vacanței, aceștia se pot eschiva de la responsabilitate.
Totodată, alegeți oferte de la agenții de turism, în care aveți încredere sau care v-au fost recomandate.
Dacă ați fost totuși păcăliți, nu ezitați să depuneți o reclamație la agenția de turism vizate pentru a primi despăgubiri. Dacă agentul economic nu a remediat problema, apelați la APCSP.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi