UTIL // LEGE: Ce sume aveți voie să aduceți în R. Moldova sau să treceți peste graniță, fără a declara banii la autorități
Sumele mai mici de 10 000 de euro nu trebuie declarate vameșilor când ieșiți sau intrați în R. Moldova, însă dacă suma este mai mare, sunteți obligați s-o faceți, prezentând și acte confirmative pentru banii respectivi.
Vameșii au înregistrat în ultimele luni numeroase tentative de a duce sau a aduce în R. Moldova sume mari de bani, fără a le declara așa cum prevede legea.
Pentru a preveni cazurile de transportare a valutei peste graniță în mod ilicit, Serviciul Vamal amintește ce prevede exact legislația R. Moldova cu privire la introducerea sau scoaterea din republică a valorilor valutare.
Astfel, potrivit Legii privind reglementarea valutară , persoanele fizice rezidente și nerezidente au dreptul de a introduce în Republica Moldova nelimitat numerar în monedă națională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină, cu condiția respectării prevederilor legale.
Mai exact, persoanele fizice rezidente și nerezidente au dreptul de a scoate din Republica Moldova numerar în monedă națională, precum şi numerar şi cecuri de călătorie în valută străină în sumă totală de peste 10 000 de euro (sau echivalentul lor), însă sumă care nu va depăși 50 000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie, cu condiția respectării prevederilor ce se impun.
Prin urmare, persoanele fizice rezidente şi nerezidente sunt obligate să declare în scris valorile valutare organelor vamale ale Republicii Moldova în următoarele cazuri:
- la introducerea în/ scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă națională, precum şi a numerarului şi cecurilor de călătorie în valută străină, dacă suma totală a acestora depășește 10 000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie;
- la introducerea în/scoaterea din Republica Moldova a valorilor mobiliare şi a instrumentelor de plată (altele decât cecurile de călătorie în valută străină), dacă suma totală a acestora depășește 10 000 de euro (sau echivalentul lor) de persoană/călătorie.
Pentru suma ce depășește 10 000 de euro, posesorul va fi obligat să prezinte organului vamal unul din următoarele documente confirmative:
1. actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor bănești în Republica Moldova;
2. permisiunile pentru scoaterea mijloacelor bănești din Republica Moldova, eliberate de băncile licențiate, şi/sau a autorizațiilor pentru scoaterea mijloacelor bănești din Republica Moldova, eliberate de Banca Națională a Moldovei.
Totodată, nu se admite introducerea sau scoaterea din Republica Moldova a numerarului în monedă națională, precum şi a numerarului şi cecurilor de călătorie în valută străină în bagajul neînsoțit de către persoana fizică.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei