UTIL // La ce RISCURI te expui dacă usuci hainele în casă
Dacă usuci hainele în casă, poți să-ți afectezi sănătatea. Hainele umede sunt vinovate de înmulțirea sporilor periculoși, după cum avertizează specialiștii.
Cui nu îi place mirosul parfumat al lenjeriilor și hainelor uscate în casă? Dar, în cele mai multe zone, această senzație încântătoare este viabilă doar în timpul verii. Atunci când usuci hainele în casă în timpul iernii, acestea tind să aibă un miros ciudat, aproape ca de mucegai.
Persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau care au astm sunt mai expuse la riscurile uscării hainelor în casă.
Hainele uscate pe calorifer sau pe radiator pot conține aproape doi litri de apă, iar din această cauză pot ridica nivelul de umiditate cu până la 30% în interiorul locuinței. În acest fel se creează condițiile ideale de creștere a sporilor de mucegai.
Preocuparea experților este în special legată de sporii Aspergillus fumigatus, care pot provoca infecții pulmonare. De asemenea, există riscul apariției disconfortului respirator sau infecțiilor respiratorii.
Ce afecțiuni pot apărea dacă usuci hainele în casă?
Aspergiloza reprezintă numele unui grup de afecțiuni cauzate de un mucegai fungic numit Aspergillus. Acesta afectează de obicei traheea, sinusurile și plămânii, dar se poate răspândi și la alte țesuturi din organism. Condițiile acestea duc la apariția unor simptome asemănătoare astmului, cum ar fi dificultăți de respirație, tuse și febră, dar poate veni și sub forma sinuzitei și infecțiilor pulmonare.
Simptomele mai severe ale acestei afecțiuni includ pierderea în greutate, dureri în piept și tuse cu sânge.
Afecțiunea aceasta nu este contagioasă și persoanele sănătoase pot combate, de obicei, infecția înainte de a se extinde la plămâni. Odată ce ajunge la plămâni, infecția trebuie tratată în mod normal cu medicamente antifungice.
Însă la pacienții cu astm, persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau deteriorat, cum ar fi pacienții bolnavi de cancer care fac chimioterapie, persoanele cu SIDA și cei care suferă de o boală autoimună, ciuperca aceasta poate provoca aspergiloză pulmonară - o afecțiune care poate provoca leziuni ireparabile și uneori fatale la nivelul plămânilor și sinusurilor.
Sfatul specialiștilor este să usuci hainele într-un spațiu bine ventilat din casă, departe de dormitoare, în cazul în care vremea de afară nu îți permite să le usuci altfel.
În momentul în care vremea este caldă, ține ferestrele deschise, pentru a lăsa umiditatea să iasă din casă. De asemenea, poți folosi un dezumidificator, pentru a ține departe umiditatea din aer în interiorul casei.
O altă idee pe care o poți aplica este deschiderea ferestrelor după ce gătești sau faci un duș.
Sursa: eva.ro
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”