UTIL // În ce valută ar trebui să-și țină economiile cetățenii R. Moldova: Sfatul experților de la BNM
Cetățenii R. Moldova ar trebui să acționeze prudent în raport cu banii pe care îi au și să-și facă economii, este sfatul lui Daniel Savin, director al Departamentului Piețe Financiare din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
În cadrul podcastului „Dă sens banilor”, moderat de jurnalista Lliliana Barbăroșie, Daniel Savin a sfătuit cetățenii R. Moldova să evite „extremele” și să-și gestioneze veniturile în așa mod, încât să-și poată crea „o pernuță de rezerve”, la fel cum acționează și banca centrală, pentru a trece mai ușor eventuale șocuri care pot apărea.
Întrebat în ce valută ar fi mai bine să ne ținem economiile, șeful Departamentului Piețe Financiare din cadrul BNM a răspuns că „ideal ar fi în lei”, dar depinde și de valuta în care plănuiești să-ți cheltuiești ulterior economiile.
„Ideal ar fi în lei. Și noi, ca banca centrală, promovăm politicile așa ca economia noastră să crească ponderea economiilor în lei. Însă noi avem înțelegerea ca fiecare persoană fizică sau juridică își gestioneze riscul valutar în felul în care o vede el. Respectiv, gestionarea riscului financiar se face astfel încât economiile să fie în valuta în care o s-o cheltui pe viitor. Dacă o să cheltuim în lei, să economisim în lei. Dacă o să avem cheltuieli în valută străină, euro de exemplu, probabil ar fi cazul să economisim o parte și în euro. Aici e vorba de riscul valutar și modul de a înțelege procesul dat de către populație”, a explicat Daniel Savin în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.
Sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase, similar celui existent în UE, instituit în R. Moldova: Orice produs periculos va fi semnalat rapid, iar cetățenii vor fi informați imediat
Șoferii din Transnistria, obligați să susțină examene teoretice și practice la ASP pentru obținerea permiselor de conducere: Chișinăul îi ajută pe transnistreni să evite examenele în statele care s-au angajat să recunoască actele emise în R. Moldova
Terenurile agricole mici, vândute și cumpărate mai ușor: Nu va mai fi necesară autentificarea notarială