UTIL // „Frumusețea” utilă pentru lotul cu zarzavaturi: Exemplul de la Dumbrava
Seceta este o adevărată pacoste care afectează toate sferele vitale, iar o sursă de apă este o adevărată salvare în zilele de mare arşiţă. Iată de ce mai toţi proprietarii de terenuri agricole se străduiesc să se asigure cu un mijloc de aprovizionare cu apă în preajma lotului – îşi trag apeduct ori sapă o fântână, o acumulează de la ploi în rezervoare sau o aduc în cisterne – pe caniculă orice picătură este de preţ.
Şase ari îngrijiţi cu satisfacţie
Familia Bejinari din capitală dispune de un lot de pământ în Dumbrava, suburbie a capitalei, cu o tradiţionalăsuprafaţă de şase ari, cum se distribuia orăşenilor pe vremuri.
S-au bucurat nespus de mult când au primit această parcelă, pe care au îngrijit-o cu drag pe parcursul anilor. Acum o numesc cu mândrie „vilă” şi o găsesc drept un adevărat refugiu de la tumultul urban, dar şi un spor substanţial la bugetul familiei: toată iarna membrii familiei savurează cu plăcere din roadele de pe propriul lot - dulceaţă, murături, ghiveciuri, salate ş.a.
La vila din Dumbrava proprietarii au apeduct pe care l-au tras împreună cu vecinii. „Dacă ai o sursă de apă în grădină, să ştii că ai ce mânca la iarnă. Însă, noi ne-am dorit ca apeductul să fie şi frumos, şi interesant. Cu cheltuieli minimale ne-a reuşit să facem un mic bazin pe teren, unde se acumulează apă pentru a uda culturile care cer apă „stătută”. Totodată, când temperaturile sunt excesiv de ridicate, procesul de evaporare menţine nivelul de umiditate, ceea ce este foarte bine pentru zarzavaturi. Nemaivorbind de plăcerea copiilor care se pot bălăci într-o veselie atunci când soarele e mai puternic”, susţine Sergiu Bejinari.
Frumos, util şi ieftin
Ideea de a face un bazin i-a venit gospodarului după ce a găsit în preajma lotului o roată veche de tractor. După care treaba a mers strună: a săpat groapa cu diametrul necesar, a învelit-o cu folie, iar terenul l-a ornat cu fragmente de piatră, adunate de oriunde. La ţeava robinetului au anexat o ustensilă care costă câţiva lei, obţinând astfel şi efect de havuz.
„Am rămas surprinşi de rezultat şi acum ne gândim să mai facem vreo câteva bazine mai mici în locurile unde avem culturi iubitoare de apă. Am „molipsit” de această idee mai mulţi colegi şi prieteni care acum sunt în căutarea roţilor de tractor”, afirmă amuzat Sergiu Bejinari.
Puteți încerca și dvs.
În perioada ce a mai rămas până la sfârşitul verii, poate încerca oricine deţine un lot de pământ, fie chiar şi în curtea blocului de locuit, să facă un asemenea rezervor de apă. Cu o anumită imaginaţie, acesta chiar poate fi un element de design de teren.
Eroii acestui material au folosit o roată mare de tractor, şase metri pătraţi de folie de plastic groasă, bucăţi de piatră şi câteva piese pentru robinet ce pot fi găsite la magazinele de mărfuri pentru casă. Însă, fantezia n-are margini şi fiecare poate folosi orice materiale, după plac şi posibilitate, implementând propriile idei.
Lilia Grubîi
Lumea se va confrunta cu un colaps demografic „fără precedent în istoria modernă”. Unele țări vor pierde jumătate din populație
PREMIERĂ // Președinta Parlamentului Slovenia, vizită la Chișinău: Întâlniri cu conducerea R. Moldova și discuție cu studenții de la USM
Printre zecile de morţi și răniți în incendiul din stațiunea de schi din Turcia nu sunt cetățeni ai R. Moldova, dă asigurări MAE