UTIL // De câte zile de concediu pot beneficia angajații din R. Moldova, dacă se căsătoresc sau le decedează cineva apropiat
Codul muncii din R. Moldova stabilește că durata normală a timpului de muncă a unui angajat este de 40 de ore pe săptămână.
Mai exact, un salariat din R. Moldova trebuie să lucreze câte opt ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână şi să aibă două zile de repaus.
De asemenea, tuturor angajaților li se acordă anual un concediu de odihnă plătit de minimum 28 de zile calendaristice.
Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) ține să informeze salariații că aceștia mai pot beneficia, în conformitate cu prevederile Codului muncii, de concediu suplimentar plătit pe motive familiale în următoarele cazuri:
*Căsătoria salariatului - 3 zile;
*Căsătoria copilului salariatului - 1 zi;
*Înfierea copilului - 1 zi;
*Decesul părinţilor, socrilor, soţului (soţiei), copilului - 3 zile;
*Decesul fratelui/ surorii; bunicului/ bunicii - 1 zi;
*Părinţilor care au copii în clasele I şi II - 1 zi la începutul anului şcolar şi 1 zi la sfârşitul anului şcolar;
*Încorporarea în rândurile Armatei Naţionale a membrului familiei - 1 zi.
ISM atenționează faptul că persoanele angajate neoficial nu beneficiază de protecția pe care o oferă un contract de muncă legal, inclusiv de dreptul la odihnă a angajatului.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni