UTIL // Cum scăpăm de pesticidele din cireșe și căpșuni
Constatare // Fermierilor din ziua de azi nu le prea pasă de populație, ci mai mult de producția finală bogată cu orice chip
În piețele agricole au apărut trufandalele cele mai așteptate – cireșile și căpșunele. Înainte de acestea au fost ridichile, iar următorii la rând sunt cartofii care cu încetul își fac loc pe tarabe.
Nu voi aborda subiectul prețurilor produselor din prima roadă, pentru că ține de altă temă de discuție. Nu mai puțin important este faptul cât de sigure sunt primele și cele mai dorite poame pentru sănătate.
Pericolul unei salate din ridichi proaspete
Copilul unei prietene de-ale mele a zăcut vreo câteva zile după ce a mâncat cu poftă o porție mare de salată din ridichi. Medicul de familie a găsit vinovată mama care i-a dat voie să mănânce – „ce, nu știe ce se vinde azi în piață!?”. La rândul ei, femeia se justifică că a fost sigură de calitatea produsului, pentru că vânzătorul avea cusut chiar pe sacul cu marfă certificatul „de la expertiză”, dar se și jura de mamă că ridichile sunt curate și inofensive. Până la urmă, feciorul amicei s-a făcut bine, însă se știe că cel opărit cu lapte fiert se va feri și de limonadă rece, or, slabă nădejde că băiatul mai mănâncă degrabă ceva din fructe și legume de la piață - spaima mamelor pățite trece greu și lasă urme.
„Cunoașterea este începutul salvării”
Din păcate, acest caz nu este singular și nici pe departe un fenomen rar întâlnit. Un medic infecționist cunoscut susține că ar putea cunoaște primăvara fără să iasă afară, după numărul de adresări ale pacienților care acuză vomă, febră, grețuri, cefalee, diaree și alte „minuni” ale intoxicării alimentare în urma consumului de fructe și legume noi.
Trist este că fermierilor din ziua de azi nu le prea pasă de populație, ci mai mult de producția finală bogată cu orice chip. Chiar dacă și ei sunt expuși la chimicale, iar efectele nu se vor lăsa așteptate.
Eforturi de promovare a produselor ecologice se fac, însă, din păcate, puține ajung pe piața noastră, multe luând drumul spre popoare care sunt gata să plătească preț bun pentru acestea. Pentru că cheltuielile de creștere sunt foarte mari, iar mulți producători nu-și pot permite asemenea lux.
„Nu ne place ideea că, fără să vrem, ne luăm doza zilnică de pesticide prezente în crudități. Și nu se poate face mare lucru dacă locuiești la bloc și n-ai acces la o grădină, fiind nevoit să cumperi de la piață sau supermarket. Nu putem decât să spălăm foarte bine tot ce cumpărăm, dar și să stropim fructele și legumele cu următorul amestec preparat dinainte și lăsat la îndemână: o lingură de zeamă de lămâie (dezinfectant natural), două linguri de oțet (neutralizează cele mai multe dintre pesticide), o cană de apă filtrată. Toate acestea se toarnă într-o sticlă cu pulverizator, curată, eventual nouă, poate fi din acelea pentru stropit rufele la călcat. Cunoașterea este începutul salvării, de aceea documentați-vă referitor la toate metodele care ar putea să vă securizeze alimentația”, recomandă într-una din cărțile sale Ligia Pop, cunoscut consultant în nutriție din România.
Fructe și legume nesănătoase
Țelina, piersicile, merele, căpșunele, afinele, spanacul, varza, cartofii și cireșele sunt alimente care pot „otrăvi” organismul cu tot felul de substanțe chimice, folosite în procesul cultivării, dar și al transportării. După ce au analizat mai multe produse, specialiștii au realizat o listă a celor mai nesănătoase fructe și legume.
Țelina ocupă locul I în top. Potrivit experților americani, planta conține până la 67 de compuși chimici, deși cercetările anterioare arătau că țelina conține în jur de 13.
Piersicile sunt stropite cu tot felul de substanțe care le fac să reziste mai mult timp pe rafturile din magazine. Pentru că au o structură fragilă, aceste fructe deseori sunt expuse tratamentelor chimice pentru a se păstra mai bine.
Căpșunele potconține până la 53 de tipuri de pesticide. Specialiștii susțin că acest fapt este determinat de prețul mare al fructelor și agricultorii folosesc tot felul de substanțe chimice pentru ca producția să fie mare.
Merele conțin până la 47 de substanțe toxice, în timp ce afinele au până la 13 toxine. Chiar dacă fructele sunt spălate, experții menționează că pesticidele nu vor fi eliminate în totalitate.
Ardeiul gras este leguma cea mai „nesănătoasă”, datorită conținutului de 63 de tipuri de pesticide pe o singură bucată. Un ardei gras voluminos, cărnos și aprins colorat mereu trebuie să vă pună pe gânduri. Salata, varza, spanacul pot conține până la 43 de substanțe toxice.
Chimicalele sunt cancerigene și toxice
Oamenii de știință avertizează că pesticidele ne pun în pericol sănătatea, deoarece aceste substanțe chimice pot provoca boli ale organelor respiratorii și diferite tipuri de cancer. În plus, expunerea la anumite tipuri de pesticide, identificate adesea în conținutul produselor agricole, mărește riscul de boli ale glandei tiroide, cel puțin în cazul femeilor. De asemenea, în urma consumului de pesticide pot apărea diferite tulburări ce țin de modificări genetice, probleme neurologice, intoxicări, alergii, maladii hepatice, afectarea formulei sângelui, dezechilibrări hormonale etc.
Copiii vor suferi cel mai mult, pentru că aceștia mai greu ca adulții se pot debarasa de magazia de pesticide.
Cum poți reduce cantitatea de pesticide
Specialiștii Agenției Europene pentru Securitate Alimentară spun că există câteva reguli simple prin care putem reduce semnificativ nivelul pesticidelor din alimente. Astfel, se recomandă spălarea fructelor și a legumelor cu apă caldă, în special a cartofilor, morcovilor, citricelor și a țelinei. În cazul roșiilor, experții recomandă ca acestea să fie spălate cel puțin trei minute, în apă adăugându-se puțin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.
Important: Fructele cultivate în extrasezon sunt pline de pesticide și chimicale, astfel se recomandă consumarea alimentelor doar în timpul sezonului, deoarece cantitatea de substanțe chimice în acestea este totuși mai mică.
Sfaturi utile pentru a evita consumul de nitrați
Veți putea evita consumul excesiv de pesticide, dacă veți cunoaște anumite lucruri utile.
La varză, cea mai mare cantitate de nitrați se concentrează în frunzele exterioare și la cocean, de aceea acestea vor fi aruncate.
În cartofi, cele mai multe chimicale se adună sub coajă și în nucleul tuberculului, or, este bine ca după ce cartofii au dat în clocot să le fie schimbată apa.
Castraveții buni, de regulă, au o culoare verde-crud, ca iarba, or, dacă sunt de un verde-închis, înseamnă că au fost supraalimentați cu nitrați. Este bine ca primele poame de dovlecei și vinete să fie curățate de coajă și de locul de la curpen – este cea mai „otrăvitoare” zonă.
În verdeață, cele mai multe chimicale se adună la rădăcini și în nervuri, mai bine să nu le mâncați, iar înainte de a adăuga salată, pătrunjel, mărar ș.a. în mâncare, țineți-le aproape o oră în apă.
Cu cât este mai groasă coaja tomatelor, cu atât mai multe chimicale conțin acestea. Nu cumpărați legume de culoare roșie care bate în oranj (de parcă nu ar fi coapte până la capăt). Miezul albiu și nervurile groase, de asemenea, sunt un semnal al unei mari concentrații de pesticide.
În cazul sfeclei, morcovului și ridichii este bine să știți că cea mai mare cantitate de substanțe toxice se conține la capetele tuberculilor, de aceea este bine să le tăiați. Sau cel puțin aveți grijă ca, înainte de a consuma aceste legume, să tăiați măcar un centimetru de la coadă.
Ca să se păstreze mai mult timp, strugurii sunt tratați cu substanțe fungicide care combat ciupercile vătămătoare. Pentru a le înlătura, este suficient să-i spălați bine.
Când cumpărați mere și pere, pipăiți-le bine – dacă sunt alunecoase și lipicioase, înseamnă că au fost prelucrate cu chimicale ca să se păstreze mai mult timp. Înainte de a le mânca, aveți grijă să le curățați de coajă.
Experții susțin că cele mai poluate fructe și legume vin pe piață din Turcia, Israel, Egipt ș.a. În aceste țări este un sol foarte sărac, care pur și simplu nu poate da o roadă bogată dacă nu este prelucrat cu o cantitate considerabilă de îngrășăminte chimice.
Lilia Grubîi
ISW: ,,Rusia exploatează criza energetică din R. Moldova pentru a crea condiții care să justifice o viitoare agresiune"
Putin este pe cale să PIARDĂ ultimul instrument de șantaj energetic asupra R. Moldova. Recean: „Cu linia electrică Vulcănești-Chișinău în funcțiune, vom putea transporta energie electrică fără a trece prin nodul energetic al MGRES"
PREMIERĂ // Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vizită istorică în Republica Moldova