17:01:03 19.01.2025
Stiri

Cum îți dai seama dacă apa de la robinet este bună de băut

Actualitate 10.03.2021 09:28 Vizualizări4167 Autor: Ziarul National
Cum îți dai seama dacă apa de la robinet este bună de băut csid.ro

Apa de la robinet nu este tocmai cea mai „gustoasă”, cel puțin în opinia mea. Gustul și mirosul de clor, culoarea dubioasă a apei de la robinet, țevile vechi și pline de rugină, toate m-au îndepărtat de această sursă de apă potabilă.

Cred că sunt vreo 15 ani de când folosesc apa de la robinet doar pentru spălat vase și alimente. Ce-i drept, nici n-am investit în filtre și alte nebunii. În schimb, am cheltuit zilnic 3 lei pe necesara sticlă de apă îmbuteliată de 2 litri. Probabil aș fi scăpat mult mai ieftin cu un filtru.

Și totuși, mulți oameni continuă să bea apă de la robinet. Așa că am zis să mai dau o șansă apei potabile din rețeaua publică, dacă trece testele de mai jos. Dar nu le-a trecut…

Folosindu-ne de cele trei simțuri – văz, miros, gust – putem afla dacă apa de la robinet este sigură pentru consum.

4 metode prin care îți dai seama că apa de la robinet este potabilă

Ce culoare are apa?

În mod normal, apa este incoloră, dar, în realitate, „paleta” de culori variază de la gri, maro, portocaliu, galben și cine știe ce alte nuanțe, în funcție de vechimea țevilor.

Ca să verifici dacă apa de la robinet este bună de băut, pornește mai întâi robinetul și lasă apa să curgă 1-2 minute. Umple un pahar cu apă și ține-l în lumină.

Dacă apa este în continuare gălbuie, maronie, atunci e clar că există o problemă cu țevile, care sunt cel mai probabil ruginite. Sau este posibil ca rezervorul de apă din infrastructura de alimentare cu apă potabilă să fie compromis.

Cert e că n-ar trebui să bei apa de la robinet dacă nu este incoloră.

Apa este tulbure?

Din nou, evită să o bei. Dacă mai sesizezi și ceva particule negre, s-ar putea ca țevile prin care curge apa să se dezintegreze. Și nu vrei să bei apă cu microparticule de plastic sau cine știe ce alte substanțe chimice.

Ce miros are apa?

Dacă miroase a clor, apa e bună de băut, înseamnă că procesul de clorinare își face treaba. De ce este folosit clorul pentru tratarea apei? Pentru că are rolul de a preveni proliferarea microorganismelor în apa potabilă.

Dar dacă nu-ți place mirosul pătrunzător de clor, poți achiziționa un filtru care te scapă de problemă.

În schimb, dacă apa are un miros de stătut sau de nămol, pământiu, mai bine eviți să o bei.

Mirosul de ouă stricate denotă faptul că în apă există multe bacterii. Lasă deoparte paharul dacă nu vrei să te pricopsești cu o toxiinfecție.

Ce gust are apa?

Dacă apa are un gust metalic, înseamnă că pH-ul este foarte scăzut și că există depozite prea mari de minerale, cel mai probabil ca urmare a țevilor ruginite.

În cazul în care apa are gust de clor – nu că am fi băut vreodată clor, putem doar să ne imaginăm –, atunci este sigură pentru consum. Dar, din nou, apa nu trebuie să aibă nici miros, nici gust ciudat. Așa că ar fi o idee bună să investești în filtre de carbon pentru a consuma apă cu gust proaspăt.

Sursa: csid.ro

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md