UTIL // Ce riscuri pot apărea în cazul plăților cu cardul și ce măsuri de precauție trebuie să vă luați
Plățile online sunt rapide și convenabile, dar nu sunt lipsite de riscuri. De aceea, cetățenii trebuie să fie conștienți de posibilele pericole și să știe cum să le evite pentru a nu cădea în plasa escrocilor.
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, deși numărul de tranzacții cu cardul este impresionant în R. Moldova, aproximativ 15 milioane de lei lunar, riscul de fraudă este minim - doar 0,01% din valoarea operațiunilor.
Printre cele mai frecvente tehnici de fraudare se regăsesc furtul elementelor de securitate ale victimei (phishing), adică atunci când escrocii încearcă să obțină informațiile de securitate ale victimelor, adesea prin intermediul unor site-uri web clonate sau prin mesaje false, sub pretextul unor actualizări sau premii.
Imitarea autorităților sau a persoanelor de încredere (inginerie socială) este o altă tehnică folosită de escroci pentru a manipula victimele să transfere bani, folosind diverse pretexte, precum o urgență falsă sau prezentându-se drept angajați ai unor instituții de încredere.
De asemenea, au fost înregistrate fraude cu plată (comision/ taxă) anticipată, când victima a fost înșelată să plătească o sumă mică în avans pentru a primi ulterior o sumă mai mare, dar care nu există în realitate; vânzarea de produse fictive, când victima plătește pentru produse sau servicii care nu sunt livrate sau furnizate după plată; precum și atacuri prin acces la distanță (malware), în acest caz escrocii pot instala software malițios pe dispozitivele victimelor pentru a obține acces la datele lor personale sau bancare.
Autoritățile au îndemnat cetățenii de mai multe ori să nu divulge nimănui, nici măcar personalului băncii, informațiile personale sau datele cardului bancar - numărul de card, data expirării, codul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe partea verso a cardului, codul de securitate primit prin SMS sau la adresa de e-mail de la bancă pentru efectuarea tranzacției în mediul on-line.
Reguli de securitate în mediul online recomandate cetățenilor de către Poliție:
*Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat anterior. Fiți atenți la denumire, aceasta urmează să corespundă cu originalul.
*Fiți atenți la website-urile plasate in mod prioritar în cadrul serviciilor de căutare sau a website-urilor care au textul „Anunț”, luând în considerare că infractorii pot achita servicii de publicitate pentru site-urile fake, astfel încât acestea să apară în primele rânduri a motorului de căutare.
*Verificați săptămânal extrasul de cont, iar dacă observați tranzacții suspecte, adresați-vă cât mai repede la unitatea bancară la care vă deserviți cardul.
*Fiți prudenți cu cine comunicați în mediul online și nu furnizați date personale necunoscuților.
*Aveți grijă, Nu accesați și nu dați click pe linkuri dubioase care vă sunt trimise în chat-uri de către vânzători sau cumpărători.
*Înainte de a introduce orice detalii, verificați adresa site-ului.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România