UTIL // Ce nu trebuie să-ți LIPSEASCĂ din mașină
Indiferent unde mergi cu mașina, e bine să ai cu tine câteva lucruri utile, în cazul în care există vreo urgență sau o întâmplare neprevăzută.
Acestor lucruri poate nu le vei găsi utilitatea în activitățile de zi cu zi, dar sunt cazuri când te pot scoate din încurcătură în situații neprevăzute. Fie că pleci des la drum lung sau nu, e bine să le ai mereu în mașină, altfel, îți pot lipsi exact atunci când ai nevoie de ele.
Cheie pentru prezoane
Toate uneltele pentru roți sunt esențiale, pentru că ele asigură deplasarea automobilului (evident). Dar degeaba ai roată de rezervă, dacă n-ai cheie pentru prezoane. De regulă, dacă ai o mașină nouă, acea cheie ar trebui să aibă lăcașul ei special, astfel încât n-are cum să lipsească din portbagaj.
E bine, totuși, să te asiguri că ea e prezentă atunci când pleci la drum lung. Cheia în formă de cruce e cea mai bună pentru că îți oferă mai multă forță pentru strângerea și desînșurubarea prezoanelor.
Trusă de prim-ajutor
Da, știu, n-ai folosit-o niciodată și asta e un lucru bun. Dar e bine să te asiguri că ai trusa de prim-ajutor în portbagaj, mai ales că poliția te amendează dacă, în timpul unui control de rutină, descoperă că nu o ai.
Trusa e utilă și în alte situații de accidentare, nu doar în cazul celor rutiere. Când pleci în vacanță de exemplu, pe drumurile montane, se pot întâmpla multe.
Furtun cu pompă pentru combustibil
Dacă rămâi fără benzină/motorină când te afli la drum lung, e bine să ai un furtun cu pompă pe care-l poți folosi pentru a împrumuta niște combustibil de la un „coleg” de trafic amabil. Sigur, la noi, la români, se face schimbul clasic: tragi din furtun cu gura și aia e.
Dacă nu vrei să îți pui baza în alți participanți la trafic, mai bine îți iei o canistră de 5 – 10 litri de combustibil. Ar putea fi suficient până la următoarea benzinărie.
Triunghi reflectorizante
Dacă rămâi cu mașina în pană și ești pe autostradă sau pe un drum național, în mijlocul pustietății și unde se circulă cu viteză, știi că e preferabil să devii mai vizibil celorlalți participanți la trafic.
Sunt situații când îți poți repara singur mașina, dar trebuie să fii sigur că alți șoferi te evită sau, de ce nu, opresc să te ajute. Și triunghiurile reflectorizante sunt cerute de polițiștii rutieri, așa că ai grijă să existe în portbagaj.
Cabluri pentru transfer de curent între baterii
Mai rea decât o pană sau epuizarea combustibilului este defectarea bateriei. Pana de baterie e anostă oriunde te surprinde, atât în oraș, cât și în afara acestuia.
În consecință, poartă cu tine mereu cablurile de transfer de curent între baterii, preferabil unele mai lungi. Dacă reușești să convingi pe cineva să-ți dea niște curent în baterie până când ajungi la un magazin cu piese auto, ești salvat.
Lanternă
Da, o să te întrebi de ce mai ai nevoie de lanternă, dacă oricum ai o sursă de lumină la telefonul mobil. Dar e bine să nu te bazezi doar pe LED-ul smartphone-ului. Bateria telefonului se epuizează rapid, iar reîncărcarea ei durează.
E bine să ții în torpedo o lanternă, mai ales atunci când pleci în vacanță cu mașina și știi că te-ar putea prinde noaptea pe drum. În România cel puțin, sunt multe locații neiluminate.
Baterie externă pentru telefon
Telefonul mobil e important când pleci într-o călătorie cu mașina, dar când acesta se descarcă, ești nevoit să găsești cea mai eficientă metodă de reîncărcare.
Dacă ești în mers, poți reîncărca telefonul direct la mașină, prin acumulatorul de la brichetă. Dar când stai pe loc, e bine să nu consumi energia bateriei mașinii, așa că poartă cu tine o baterie externă pentru telefon.
Asigurarea mașinii
Pare stupid la prima vedere, dar asigurarea nu trebuie să lipsească din mașină. E mai bine să nu o porți în portofelul cu celelalte acte, pentru că se mai poate pierde.
În caz de accident, poți oricând să te justifici că ai mașina asigurată.
Sursa: playtech.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”