07:35:15 23.11.2024
Stiri

UTIL // Carnea de porc de casă versus cel de fermă. Cum o recunoaștem la piață?

Știri 23.04.2016 13:00 Vizualizări2845 Autor: Ziarul National
UTIL // Carnea de porc de casă versus cel de fermă. Cum o recunoaștem la piață?


Deosebiri // Vă spunem la ce să fiți atenți când dați banii pe carnea de porc crescut la țară

Cu câteva zile înainte de Paşte, piețele sunt invadate de carcase de porc despre care vânzătorii susțin că au crescut animalele chiar ei acasă.

Fermierii adevărați care văd ce se întâmplă spun că mulți cumpărători se lasă ușor păcăliți, pentru că nu știu care sunt semnele care îi ajută să deosebească ușor carnea de la un porc crescut la țară față de unul provenit din sistemul intensiv al fermelor.

După ce am consultat mai mulţi producători de carne care îşi vând porcii crescuți în gospodărie, dar şi unii specialişti veterinari, vă spunem la ce să fiți atenți când dați banii pe carnea de porc de țară. Mai ales că, de regulă, aceasta este mai scumpă.

Stratul de grăsime este mult mai gros

Spre deosebire de porcul crescut cu substitute de hrană, porcul din curțile gospodarilor este crescut în mod tradițional, în regim semideschis și își formează singur depozitul de grăsime, care să-l ajute să facă față temperaturilor scăzute.

„Diferențele sunt evidente, astfel că o primă deosebire este dată de stratul de grăsime. Porcul crescut în mod tradițional în cocină, în aer liber, în natură, nu într-o hală în care toți parametrii sunt controlați, își dezvoltă singur anticorpi și singur își formează stratul de grăsime de care are nevoie pentru a se proteja de frig. Porcul crescut în mod tradițional își dezvoltă singur tot ce are nevoie pentru a supraviețui. Fiind crescut aproape în aer liber, va avea un strat de slănină mai gros decât la porcul de fermă”, a afirmat medicul-veterinar Stela Colesnic.

Carnea este mai fragedă și mai aromată

Rația furajeră care este folosită pentru hrănirea porcilor din gospodăriile populației este una bazată doar pe cereale, zer și resturi alimentare, pe când porcii de fermă au rații furajere special concepute pentru a lua repede în greutate. Porcul crescut în sistem gospodăresc are o creștere naturală, atingând greutatea de sacrificare de o sută de kilograme în decursul a 9-10 luni.

„Un porc crescut în mod tradițional cu cereale, zer și resturi alimentare are o carne mult mai fragedă, cu inserții de grăsime, mult mai gustoasă și mult mai aspectuoasă. În schimb, un porc crescut cu concentrate, un porc de fermă are carnea mai tare, ațoasă și de cele mai multe ori gustul și mirosul pe care carnea îl lasă la gătit nici nu poate fi diferențiat. Pe când, dacă faci o friptură dintr-un porc crescut cu cereale, mirosul îi face pe musafiri să le lase gura apă, la fel și pe toți vecinii, dacă stai la bloc”, a explicat experta.

Carnea este mai împănată cu grăsime

Carnea de casă este ușor de diferențiat și recunoscut chiar pe tejgheaua din piaţă, pentru că are mai multă grăsime decât carnea de porc de fermă.

Deşi acesta nu e un lucru rău neapărat, deoarece grăsimea este destul de solidă, nu se transformă în lichid, așa cum este în cazul grăsimii porcului de fermă.

Porcul crescut cu cereale are 3-5 zile termen de valabilitate

Hrana și felul în care porcul este crescut nu influențează doar gustul și textura cărnii, ci are efecte directe și asupra termenului de valabilitate al cărnii.
„Porcul de fermă are un termen de valabilitate de 7-10 zile, tocmai datorită alimentației folosite și anticorpilor administrați artificial suinelor crescute în ferma comercială. În schimb, porcul crescut în mod tradițional are un termen de valabilitate de 3-4 zile. Astfel că, la 3 zile de la tăiere, carnea trebuie congelată, pentru că deja începe să se observe faptul că produsul începe să-și schimbe culoarea”, susţin comercianţii de carne.

Şoricul se pârlește, nu se opărește

La toate acestea se adaugă faptul că șoricul porcului crescut în mod tradițional este pârlit, nu opărit, ca în cazul porcului de fermă.

Potrivit producătorilor, şoricul porcului crescut în gospodăriile țăranilor poate fi folosit la diverse preparate sau poate fi consumat ca atare, pe când șoricul porcului de fermă este opărit și nu poate fi folosit la mâncare, pentru că este tare și se fierbe destul de greu.

Cumpărați doar porci „ștampilați”

Chiar dacă porcul crescut în gospodăriile populației este mult mai gustos decât porcul crescut în fermă, este important ca, atunci când alegeți să cumpărați carne de porc, să aveți grijă ca pe suprafața acesteia să se găsească stampila care avizează sanitar-veterinar carnea pentru consum.

Lilia Grubîi

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md