UTIL // Calendarul AGRICOL pentru luna august
GUSTAR // Am intratînlunaluiGustar, căruiai se ziceașa, pentrucăacum se cocși se gustăcelemaimultefructe și legume.Deșivaraeste pe sfârșite, înlumeacelorîmpătimiți de pământactivitățilesuntîntoi
CULTURA PLANTELOR DE CÂMP
Terenul se modelează, după ce au fost îndepărtate resturile plantelor premergătoare și după ce s-a săpat pământul.
Unele dintre speciile legumicole se înființează prin semănat direct în pământ, iar altele - prin plantarea de răsaduri.
Atenție: la speciile înființate prin semănat direct, adâncimea de semănat este mai mică (1-2 cm, max. 3-4 cm) în zonele cu pământ suficient de umed, iar acolo unde canicula a uscat mult solul, adâncimea va fi mai mare.
LEGUMICULTURĂ
Încă se mai pot cultiva răsaduri și semăna legume care vor ajunge la maturitate în toamnă: castraveți, fasole de toamnă, mazăre de toamnă, salată, spanac, ridichi de lunăși cele negre, praz etc.
După semănatul și plantatul legumelor, acestea trebuie curățate de buruieni, purtătoare de germeni de boli și dăunători.
O altă lucrare importantă este stropitul cu insecticide și fungicide, întrucât dăunătorii și bolile sunt prezente în astfel de situații, când – după ploi abundente și soare canicular – își fac apariția mana, făinarea, rugina sau chiar cancerul bacterian al legumelor.Stropirile se fac la un interval de 10-12 zile.
Pe secetă, legumele trebuie udate seara și dimineața. Dacă este cazul, ulterior sunt îndepărtateși frunzele uscate de la legume, care pot purta germeni de boli sau dăunători.
POMICULTURĂ
În livezile clasice continuă operațiunea de cosire și strângere a fânului. De asemenea, se înlătură buruienile pe rândurile de pomi prin prășile manuale, de obicei în jurul pomului.
În plantațiile moderne, intervalele dintre pomi se mențin în ogor negru, ca operațiuni efectuându-se discuitul sau lucrarea cu cultivatorul.
TRATAMENTE PENTRU COMBATEREA BOLILOR ȘI DĂUNĂTORILOR
LA MĂR
Acestea se aplică în cele trei decade ale lunii vizând combaterea următoarelor boli și dăunători: rapăn, făinare, monilioză, carpocapsă(G.2), acarieni, afide, psilide, defoliatoare, minatoare.
În prima decadă se folosesc: Captadin50(0,125%), Metoben 70(0,05%), Plictran(0,03%), Decis (0,0125%), Caolin (0,2%), Acid boric (0,05%), Carbetox37(0,05%) la sol.
În decada a II-a se aplică Captadin 50(0,125%), Metoben 70 (0,05%), Ekalux (0,1%), Carbetox 37 la sol (0,5%).
Pentru decada a III-a, substanțele și concentrațiile sunt aceleași, înlocuindu-se Ekalux-ul cu Dicofol(0,2%).
LA PRUN
În decadele II și III ale lunii se combat monilioza, rapănul, păduchele de San Jose (generația 2), viermele fructelor (generația 3), acarienii, afidele (pentru soiurile târzii), folosindu-se Metoben 70 (0,07%), Carbetox 37(0,05%), Dicofol 18,5 EC (0,2%).
LA PĂR
În decada I se execută un tratament cu Ziram (0,4%), Decis (0,0075%), iar în decada a III-a se folosesc Metoben 70 Pu(0,07%),Cartobetox 37 EC (0,5%), Dicofol 18,5 EC (0,2%).
Din bătrâni...
Semnele vremii din augustoferăinformațiiimportantepentruactivitățile din gospodării. Astfel, bătrâniiobservăcomportamentulberzelorpentru a vedea cum va fi vremea. Dacăbarza face zgomot și esteagitată, estesemncăvaploua. Ploile din luna august pot face ca vinulsă-și piardăcalitățile, devenindmultmai „subțire”. Vremeabună și plăcutăesteanunțată de neguraușoarăce se lasădeasuprarâurilor, imediatdupăapusulsoarelui. O recoltăbogată de alune nu reprezintăînniciuncaz un motiv de bucurie, pentrucăvaurma o iarnăgrea.
Lumea se va confrunta cu un colaps demografic „fără precedent în istoria modernă”. Unele țări vor pierde jumătate din populație
PREMIERĂ // Președinta Parlamentului Slovenia, vizită la Chișinău: Întâlniri cu conducerea R. Moldova și discuție cu studenții de la USM
Printre zecile de morţi și răniți în incendiul din stațiunea de schi din Turcia nu sunt cetățeni ai R. Moldova, dă asigurări MAE