UTIL // Beneficiile oferite de CIOCOLATA neagră
Suferiţi de hipertensiune arterială? Încercaţi o trufă. Sunteţi îngrijoraţi din cauza bolilor de inimă? Consumaţi o tabletă de ciocolată neagră. Aceasta este cea mai bună veste medicală pentru toate vârstele.
Nu este o iluzie, ciocolată neagră este sănătoasă. Studiile arată că sănătatea cardiovasculară este îmbunătăţită la persoanele care consumă ciocolată neagră. Bogată în antioxidanţi naturali, ciocolata neagră şi cacaua sunt la fel de benefice ca şi ceaiul verde şi afinele.
Ciocolata neagră este bună pentru inimă. Studiile au demonstrat că cei care au mâncat o cantitate mică de ciocolată neagră de două sau trei ori pe săptămână au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale. Ciocolata neagră îmbunătăţeşte fluxul de sânge şi ajută la prevenirea formării de cheaguri de sânge. Consumul de ciocolată neagră poate împiedica rigidizarea arterelor sau arterioscleroza.
Ciocolata neagră este bună pentru creier. Ciocolata neagră creşte fluxul de sânge de la nivelul creierului precum şi al inimii şi contribuie la îmbunătăţirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagră ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Acest desert gustos conţine mulţi compuşi chimici (printre care şi fenietilamina) care au un efect pozitiv asupra stării de spirit şi a sănătăţii cognitive a unei persoane.
Ciocolată neagră menţine controlul glicemiei. Ciocolata neagră ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi le protejează împotriva diabetului de tip 2. Flavonoidele din ciocolata neagră scad rezistenţa insulinei şi susţin funcţionarea normală a celulelor pentru ca organismul să poată utiliza insulina în mod eficient.
Ciocolată neagră este bogată în antioxidanţi. Ciocolata neagră are un conţinut crescut de antioxidanţi (flavonoizi). Aceştia ajută în lupta corpului împotriva radicalilor liberi care cauzează procesul de oxidare a celulelor. Radicalii liberi sunt implicaţi în procesul de îmbătrânire şi pot fi o cauză a cancerului, iar alimentele bogate în antioxidanţi protejează împotriva mai multor tipuri de cancer şi încetinesc procesul îmbătrânirii.
Ciocolata neagră conţine teobromină. Teobromina din ciocolata neagră s-a demonstrat că întăreşte smalţul dinţilor. Astfel, ciocolata neagră, spre deosebire de alte dulciuri, scade riscul de a face carii, dacă este menţinută o igienă dentară optimă.
Ciocolată neagră are un nivel ridicat de vitamine şi minerale. Ciocolata neagră conţine în concentraţii mari numeroase vitamine şi minerale care ajută la menţinerea stării de sănătate a unei persoane: potasiu, cupru, magneziu, fier. Cuprul şi potasiul din ciocolata neagră ajută la prevenţia bolilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale, iar fierul oferă protecţie împotriva anemiei prin deficit de fier, în timp ce magneziul previne diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială şi alte boli cardiovasculare.
Este adevărat că ciocolată neagră conţine multe grăsimi?
Veştile sunt bune! O parte dintre grăsimile conţinute de ciocolata neagră nu au impact asupra colesterolului. Grăsimile din ciocolata neagră sunt: acid oleic 13, acid stearic 13 şi palmitic 13.
- Acidul oleic este o grăsime mononesaturată care se regăseşte în uleiul de măsline;
- Acidul stearic este o grăsime saturată cu efect neutru asupra colesterolului;
- Acidul palmitic este o grăsime saturată care ridică nivelul colesterolului şi creşte riscul bolilor cardiace.
Acest lucru înseamnă că doar 1/3 din grăsimile existente în ciocolata neagră au efect nociv pentru dvs.
sursa: sfatulmedicului.ro
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei