USM şi UTM trebuie să prezinte CONCEPTUL de fuziune până la finele lunii iunie. Rectorul Igor Șarov pune o SINGURĂ condiție pentru realizarea acestui pas
Totuși, rectorul USM, Igor Şarov, susține că fuziunea nu se va realiza până când nu vor fi rezolvate problemele financiare ale universităţilor.
Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, conducerea USM şi UTM urmează să formeze grupuri de negocieri pentru a ajunge la un acord în ceea ce priveşte fuzionarea celor două instituţii.
„Ei urmează să delege grupurile de negocieri din partea ambelor universităţi, care până la sârşitul lunii iunie va trebui să prezinte un concept care să răspundă cum ar funcţiona la modul practic o asemenea fuziune. Dar prima etapă este desemnarea acestor grupuri de negociere, care înseamnă deschiderea comunităţii universitatea pentru aceste discuţii”, a explicat Perciun.
De cealaltă parte, rectorul USM, Igor Şarov, susţine că problema fuziunii nu va fi pusă în discuţie până când nu vor fi îndeplinite solicitările făcute către Guvern pentru rectificările la buget pentru învăţământul superior.
„Eu voi propune colegilor amânarea negocierilor privind fuziunea celor două universităţi până la clarificarea situaţiei cu răspunsurile la întrebările care au fost vociferate în cadrul şedinţei din 30 aprilie de către Consiliul Rectorilor la întâlnirea cu prim-ministrul. Punctul întâi este punctul cel mai important şi anume dificitul bugetar cu care se confruntă universităţile”, a a subliniat Șarov.
În același timp, autoritățile au definitivat proiectul prin care şase școli profesionale și două colegii vor fi absorbite de către alte instituții de învățământ profesional tehnic. Este vorba de mai multe instituţii din Bălți, Edineț, Rîșcani, Orhei, Chișinău și UTA Găgăuzia.
„Motivele pentru fuzionare sunt diferite, în unele cazuri este vorba şi despre fraude, managment defectuos şi deplapidări de fonduri de la bugetul public. Nu vor fi concediaţi profesori, cel puţin nu în prima etapă. Toţi cei care acuma îşi fac studiile în aceste instituţii vor absolvi aceste instituţii”, a dat asigurări Perciun.
Acest tip de reformă a stârnit nemulţumiri în rândul unor profesori şi elevi. Reprezentanţii Colegiului ,,Gheorghe Asachi" au semnat o petiţie prin care cer ministerului să renunţe la ideea absorbirii.
În R. Moldova funcţionează 88 de instituții de învățământ profesional tehnic. Amintim că mai multe universităţi şi instituții ştiinţifice au fuzionat printr-o reformă similară.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova