USM respinge inițiativa Guvernului privind crearea Institutului Național de Management Public, prin separarea IAP de universitate: „Proiectul riscă să compromită calitatea instruirii și dezvoltării profesionale angajaților din sectorul public”


Guvernul R. Moldova intenționează să înființeze o nouă instituție publică - Institutul Național de Management Public, în baza Institutului de Administrație Publică (IAP), succesor al fostei Academii de Administrare Publică integrat în structura Universității de Stat din Moldova (USM).
Noua instituție ar urma să fie în subordinea Guvernului, lucru respins de Consiliul de Administrație al USM, în cadrul ședinței de marți, 19 noiembrie.
„În urma dezbaterilor și analizei detaliate a proiectului, Consiliul de Administrație al USM a apreciat această inițiativă drept inoportună și inacceptabilă, subliniind faptul că propunerea contravine deciziilor guvernamentale anterioare. Consiliul de Administrație al USM reamintește că, în 2022, Guvernul a considerat integrarea Institutului de Administrație Publică – succesor al fostei Academii de Administrare Publică – în structura USM, drept o mare reformă, menită să sporească eficiența și calitatea formării profesionale a angajaților din sectorul public. (...) Consiliul consideră că această inițiativă este bazată pe o înțelegere superficială a realităților legate de activitatea Institutului de Administrație Publică”, cităm dintr-un comunicat de presă al USM.
Instituția de învățământ superior atrage atenția că această inițiativă „este lipsită de o analiză detaliată”, necesită „consultări adecvate cu părțile interesate”, fiindcă, în formă actuală, „proiectul riscă să compromită calitatea instruirii și dezvoltării profesionale a angajaților din sectorul public, având efecte contraproductive asupra reformei administrative din Republica Moldova”.
Consiliul de Administrație al USM îi solicită Guvernului să reanalizeze această inițiativă.
Cancelaria de Stat a arătat, într-un răspuns oferit USM, că inființarea Instituției Publice „Institutul Național de Management Public” (INMP) nu va afecta activitatea academică a Universității de Stat din Moldova (USM), la care va rămâne componenta de masterat, doctorat și cercetare în domeniul administrației publice.
Instituția condusă de Artur Mija susține că „modernizarea administrației publice și formarea unui corp de funcționari publici profesioniști și integri este o prioritate a Executivului”.
Potrivit sursei citate, Cancelaria de Stat, entitate responsabilă de politici publice în domeniul managementului funcției publice, ar urma să fie responsabilă, în cazul implementării acestui proiect, doar de dezvoltarea profesională a funcționarilor publici.
„Modernizarea administrației publice și formarea unui corp de funcționari publici profesioniști și integri este o prioritate a Executivului. Pentru realizarea acestui obiectiv, este esențială crearea unei instituții distincte, în subordinea directă a Cancelariei de Stat, cu rol de formare inițială și continuă a personalului din serviciul public. (...) Ceea ce se propune corespunde reformei inițiate în anul 2022, care nu presupune delegarea domeniului de dezvoltare profesională către mediul academic. Scopul reformei este să formăm o instituție profesionistă de formare profesională a funcționarilor publici, eficientizarea sistemului academic, cu integrarea programelor de masterat/doctorat și cercetare în domeniul administrației publice în USM”, se arată în răspunsul Cancelariei de Stat.
Aceeași sursă precizează că la elaborarea proiectului a fost analizată experiența mai multor state membre ale Uniunii Europene în acest domeniu, iar proiectul documentului a fost discutat și transmis spre consultare experților Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
„Guvernul mizează în continuare pe un dialog constructiv cu USM și toate părțile interesate, iar interesul public rămâne prioritar în procesul de luare a deciziilor. În perioada imediat următoare, vor fi inițiate consultări suplimentare la acest subiect”, încheie comunicatul de presă al Cancelariei de Stat.













































































