USAID își menține angajamentul de a susține modernizarea R. Moldova: Proiecte în domeniul securității energetice, consolidării rezilienței instituționale și economice
Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) va continua să susțină realizarea obiectivelor de modernizare a Republicii Moldova.
Angajamentul a fost reiterat de administratoarea USAID, Samantha Power, la întrevederea de la Washington cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, care întreprind, până pe 9 decembrie, o vizită în SUA.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că interlocutorii au discutat aspecte legate de sprijinul oferit de USAID în domeniul securității energetice, consolidarea rezilienței instituționale și inițiativele economice esențiale pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
„Nu cred că există o vinărie care nu a beneficiat de granturi sau, mai nou, legumicultori sau pomicultori. Și aceasta nu o spun din auzite, dar, personal, în vizitele din republică am cunoscut zeci de povești care au reușit să se realizeze grație acestui ajutor. Cu finanțare din partea USAID, construim linii electrice care să ne conecteze la rețeaua europeană, dezvoltăm industrii inovatoare, modernizăm grădinițe și școli, restaurăm patrimoniul nostru cultural și turistic, modernizăm industria ușoară, iar lista poate continua. Mizăm în continuare pe sprijinul USAID pentru că vrem să construim o Moldovă competitivă, inovatoare și rezilientă”, a spus Igor Grosu.
Mihai Popșoi a subliniat importanța continuării sprijinului USAID, care rămâne esențial pentru depășirea provocărilor actuale și pentru avansarea pe calea integrării europene a statului nostru.
„Datorită sprijinului constant al SUA, Republica Moldova a reușit să depășească numeroase dificultăți, să dezvolte sectorul vitivinicol, să îmbunătățească infrastructura, să crească competitivitatea produselor moldovenești pe piețele internaționale și să promoveze turismul”, arată comunicatul MAE.
Menționăm că, în timpul vizitei în SUA, cei doi oficiali de la Chișinău se vor întâlni, de asemenea, cu senatori și congresmeni americani, dar și cu secretarul de stat al Carolinei de Nord, Elaine F. Marshall.
Agenda vizitei mai include discuții cu experți ai Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale și ai Institutului Republican Internațional, o întâlnire cu reprezentanți ai comunității oamenilor de afaceri moldoveni, și o vizită la școală cu predare în limba română din Chicago.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Scenariul din R. Moldova, APLICAT și în România? Un agent al Rusiei plănuia un ATENTAT lângă București. El făcea parte dintr-o rețea care opera și în Polonia și Cehia
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul