Unul dintre liderii guvernării spune ce PREȚ plătește Dodon Moscovei: „Sprijinul acordat nu este unul pe gratis”
Dependența socialiștilor și a exponentului socialiștilor, președintele Igor Dodon, față de anumite cercuri din conducerea Federației Ruse este atât de mare, încât ei au devenit „simpli pioni și simpli executori ai acelor idei și concepții care sunt venite de acolo”, susține liderul fracțiunii parlamentare a democraților, Marian Lupu.
Acesta a declarat, într-un interviu pentru „Europa Liberă”, că Dodon plătește un preț pentru sprijinul pe care îl are de la Moscova.
„Ssprijinul care a fost acordat pentru Dodon (de la Moscova - n.r.) nu este unul pe gratis. Toată lumea înțelege lucrul acesta, este un adevăr axiomatic. Că acest preț există, da; nici nu trebuie să dovedesc acest lucru. Haideți să ne aducem aminte de declarațiile făcute publice de dl Dodon, când a început să vorbească despre federalizarea Republicii Moldova. Deci, federație ca un model de soluționare a problemei transnistrene. Și îmi permiteți să repet teza că federalizarea Republicii Moldova ar fi un mare pericol pentru statalitatea țării noastre. Și iată aici, pe de o parte, dl președinte Dodon se face mare apărător al statalității și suveranității, pe de altă parte, vinde această statalitate și această suveranitate, fiindcă federalizarea ar fragiliza statul Republica Moldova”, a declarat Lupu.
Federalizarea R. Moldova era prevăzută și în așa-zisul „memorandum Kozak” și nu este ideea lui Dodon, subliniază democratul: „Este prețul pe care îl plătește, fiindcă așa i-a fost cerut. Deci, el a devenit promotorul unor idei cu care poate, personal admit, că nu ar fi de acord, dar s-a prins în această capcană, fiindcă, intrând în aceste relații și prețul pe care trebuie să-l plătească, nu mai are marjă de manevră, nu mai are. Am ajuns în situația în care dependența socialiștilor și a exponentului socialiștilor față de anumite cercuri din conducerea Federației Ruse este atât de mare, încât ei au devenit simpli pioni și simpli executori ai acelor idei și concepții care sunt venite de acolo”.
De ce se scumpesc gazele? Explicația ministrului Energiei
Guvernul fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale: În premieră este reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate: „Vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate”
CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025