Unul dintre cele mai mari dezastre ecologice: Petrolierele ruseşti avariate în strâmtoarea Kerci transportau 62.000 de barili de produse petroliere
Cele două petroliere ruseşti din care s-au scurs hidrocarburi în Strâmtoarea Kerci după ce au suferit avarii grave în timpul unei furtuni puternice, duminică, transportau 9 200 de tone (62 000 de barili) de produse petroliere la momentul respectiv, a informat luni agenţia rusă TASS, preluată de Reuters.
Cantitatea de combustibil care s-a scurs este în curs de determinare, precizează TASS.
Agenţia rusă a precizat că Volgoneft 212 transporta 4 900 de tone de păcură la momentul respectiv, iar Volgoneft 239 - 4 300 de tone.
Deversarea are potenţialul de a fi unul dintre cele mai mari dezastre ecologice care au afectat regiunea în ultimii ani, citează news.ro.
Duminică, un membru al echipajului a murit după ce nava Volgoneft 212 s-a rupt în două, având prova scufundată. Alte unsprezece persoane au fost transportate la un spital local.
Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat luni că toţi cei 14 membri ai echipajului de pe Volgoneft 239 au fost salvaţi. Nava a eşuat la 80 de metri de ţărm, în apropierea portului Taman.
Strâmtoarea Kerci, care separă Rusia continentală de Crimeea anexată de Moscova, este o rută cheie pentru exporturile de cereale şi hidrocarburi ruseşti.
Preşedintele Vladimir Putin a ordonat duminică guvernului să înfiinţeze un grup de lucru care să se ocupe de operaţiunea de salvare şi să atenueze impactul deversării, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
Premierul Recean, discuții cu reprezentanta UNHCR în R. Moldova: Agenția ONU va susține Guvernul în cazul declanșării unei crize umanitare ce ar putea afecta circa 300 de mii de cetățeni din Transnistria, dacă Rusia îi va lăsa fără gaze
Energia electrică NU va fi deconectată „de la ora 20.00 până la 5.00”, iar gazele NU vor costa 50 de lei per mia de metri cubi: Mai multe FALSURI de pe TikTok, combătute de autoritățile de la Chișinău
Republica Moldova și-a triplat, în 2024, capacitatea de generare a energiei din surse fotovoltaice