„Unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace”: Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, care va interconecta R. Moldova cu România, LANSATE
Compania care va construi Linia Electrică Aeriană de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău, obiectiv ce va uni sistemul energetic al R. Moldova cu cel al României, a primit accesul în teren pentru demararea lucrărilor. Săpăturile de fundație vor începe pe 8 aprilie curent în primele trei localități din sudul R. Moldova - satele Congaz, Congazcicul de sus și Dezghingea din UTA Găgăuzia.
„Este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante proiecte de la independență încoace, care reprezintă un punct de cotitură între două etape – o (R.)Moldovă vulnerabilă în fața celor care pot închide gazul sau lumina după propriul plac și o (R.)Moldovă independentă și liberă să aleagă de unde cumpără energie electrică, la cel mai bun preț și fără presiunea șantajului politic din afară”, a declarat președinta Maia Sandu, care a participat astăzi la evenimentul ce dă startul construcției.
Potrivit șefei statului, acest proiect a fost amânat timp de decenii, pentru că guvernările precedente „nu voiau să dezlege R. Moldova de șantaj și dependență energetică”.
„Abia în septembrie 2019 proiectul a fost aprobat de Guvern. Linia electrică, construcția căreia începe din Congaz, va traversa opt raioane, pe o distanță de 158 de km, și va fi finalizată în 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești - Arciz, din regiunea Odesa”, a declarat Maia Sandu.
Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, interconexiunile fizice cu România și, prin extindere, cu sistemul energetic european înseamnă securitate energetică și aprovizionare sigură cu energie electrică a R. Moldova.
Directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, susține că linia electrică Vulcănești - Chișinău va include circa 500 de piloni, poziționați la o distanță și înălțime sigură pentru oameni și localități.
„Greutatea integrală a liniei va fi practic similară cu cea a Turnului Eiffel - circa 10 mii de tone, iar capacitatea noii linii va fi de circa 500 MW, o putere ce ar putea asigura circa 50% din consumul de energie electrică a țării în perioada cu sarcină maximă”, a punctat Surugiu.
Lucrările de construcţie vor fi efectuate în cadrul Proiectului „Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro. Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții vor oferi R. Moldova câte 80 de milioane de euro, Asociaţia Internațonală pentru Dezvoltare - 61 de milioane de euro, iar UE - un grant în sumă de 39,4 milioane de euro.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România