Unul dintre cele mai actuale planuri ale Kremlinului: „Ștergerea urmelor represiunilor sovietice și rescrierea istoriei”
Tendințele ofensive din ultimii ani ale Rusiei de a rescrie, reinterpreta şi folosi în scopuri politice istoria celui de-al Doilea Război Mondial, care a schimbat faţa Europei şi a lumii, devin tot mai evidente. Pentru a promova versiunea sa asupra evenimentelor, regimul de la Moscova a construit o strategie masivă de propagandă, intimidare și manipulare cu un scop precis – „curățarea” URSS de responsabilitatea istorică, informează Centrul de monitorizare și combatere a amenințărilor hibride.
După 1999, resursele angajate de Moscova au crescut dramatic fiind utilizate drept instrumente pentru rescrierea istoriei şi pentru transformarea zilei de 9 mai (1945, capitularea Germaniei naziste) într-un eveniment istoric de auto-justificare. De altfel, acceptarea adevărului istoric s-ar bate cap în cap cu aadevărul” comod, promovat atât pe plan intern cât și pe cel extern și mai cu seamă ar fi incompatibilă cu păstrarea mumiei lui Lenin în mausoleul din Piaţa Roşie, precum şi cu păstrarea lui Stalin în poziţia de „erou naţional”.
Sursa citată menționează că R. Moldova este parte a planului rusesc, care prevede „mușamalizarea urmelor represiunilor sovietice”. Muzeul Ocupației Sovietice de la Chișinău a fost înființat în 2015 la inițiativa fostului ministru al Apărării Anatol Șalaru. Expoziția este dedicată represiunilor comuniste și conține peste 20 de mii de piese de muzeu între care fotografii, documente, obiecte din perioada de ocupaţie sovietică, inclusiv o baracă improvizată în care erau deţinute în Siberia victimele deportărilor staliniste. Exponatele au fost colectate de angajații Muzeului militar de la cetăţenii R. Moldova.
Citește și: Ambasadorul României, IMPRESIONAT de Muzeul Militar pe care Dodon vrea să-l închidă: „Acest lăcaş al istoriei merită văzut de toată lumea”
În cadrul evenimentul dedicat aniversării a 20-a a Uniunii Ofițerilor din Moldova, președintele R. Moldova, Igor Dodon a declarat că vrea să închidă Muzeul Ocupației Sovietice, iar în loc să deschidă un muzeu de istorie „normal, bun, frumos”, în care să se regăsească și cadoul ministrului Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu. Inițiativa nu a rămas doar la nivel de declarație, ci a început deja să fie implementată prin demiterea, în luna octombrie a istoricului și militarului Vitalie Ciobanu din funcția de director al Centrului de Cultură și Istorie Militară. Noul director al Centrului a fost numit colonelul Alexandru Chirilenco.
Continuarea AICI.
Unele platforme online, inclusiv TikTok, ar putea fi BLOCATE în R. Moldova. Igor Grosu: „Suntem OBLIGAȚI să intervenim atunci când cineva instigă, cheamă la răsturnarea ordinii publice. Sunt instrumente folosite cinic de Rusia”
Ce a scris „Gazprom” despre întâlnirea lui Miller cu Parlicov: Nicio poză comună
Marea Britanie și Franța nu exclud să conducă un contingent militar european în Ucraina