Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, căutat de DNA, a fost arestat. Proiectul în care era implicat
Miliardarul Benjamin „Beny” Steinmetz a fost arestat în Israel, fiind acuzat de spălare de bani.
Omul de afaceri este bănuit, potrivit Bloomberg, că ar fi plătit zeci de milioane de dolari unor oficiali din republica africană Guineea.
BSG Resources, compania lui Steinmetz, a confirmat arestarea, dar spune că autorităţile din Guineea dau vina pe omul de afaceri pentru a ascunde „corupţia endemică ce afectează ţara de decenii bune”.
Steinmetz era implicat în Guineea în proiectul Simandou, privind exploatarea unui uriaş zăcământ fieros - o afacere cu o miză de circa 20 de miliarde de dolari.
În lupta pentru licenţa de exploatare a acestuia, dată de marile companii miniere mondiale, au apărut nume precum Tony Blair, dar şi George Soros, în calitate de consilieri sau investitori. Iar Steinmetz a deţinut, la un moment dat, dreptul de a exploata jumătate din zăcământ - apoi l-a pierdut, după ce guvernul din Guineea l-a acuzat că a dat mită.
Procurorii americani anchetează, în acest caz, implicarea unor companii din SUA în corupţie şi spălare de bani, un apropiat al Steinmetz fiind deja condamnat la închisoare în Statele Unite.
Benjamin Steinmetz este urmărit şi de autorităţile România. Potrivit procurorilor anticorupţie, omul de afaceri israelian a fost cooptat de Remus Truică în grupul infracţional constituit pentru dobândirea întregii averi revendicate de prinţul Paul, alături de consultanţii politici Tal Silberstein şi Shimon Sheves, scrie stirileprotv.ro.
Steinmetz este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Israel, cu investiţii în sectorul minier, mai ales în extragerea diamantelor. În România a investit în compania Gabriel Resources, care urma să exploateze aurul de la Roşia Montană, şi a făcut afaceri imobiliare în valoare de 14 milioane euro într-un proiect rezidenţial din Capitală.
De asemenea, potrivit dezvăluirilor din Panama Papers, firma BSG Resources a lui Steinmetz a jucat un rol şi în afacerea RAFO, devenind acţionar al RAFO şi al rafinăriei Dărmănești printr-un offshore din Cipru.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md