Unii analiști și politicieni CRITICĂ reținerea foștilor deputați comuniști: „Lupta cu corupția nu ar trebui să fie folosită ca distragere de la probleme urgente”
Unii politicienii și comentatorii politici au reacționat critic la descinderile și reținerile mai multor foști deputați comuniști, bănuiți că ar fi fost plătiți ca să părăsească partidul din care făceau parte.
Analistul politic Dionis Cenușa susține că agenda anti-corupție în republica noastră se intensifică pe fundalul crizei gazelor și a pandemiei. Potrivit lui, lupta cu corupția nu ar trebui să fie folosită ca distracție a publicului și distragere de la problemele urgente.
„Probabil e vorba de o coincidență, dar ieri Președinția vine cu inițiativa privind „compensarea extinsă”, iar azi sunt reținuți patru ex-deputați pentru îmbogățire ilicită. Și agenda anti-corupție se intensifică pe fundalul crizei gazelor și a pandemiei. Lupta cu corupția nu ar trebui să fie folosită ca distracție a publicului și distragere de la probleme urgente”, a scris Cenușă.
Și fostul premier Ion Chicu, actualul președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, sugerează că reținerile deputaților sunt parte a unui scenariu de distragere a atenției oamenilor de la problemele din republică. „Maia (Sandu n.r), degrabă va trebui să te arestezi pe tine însuți, ca să „ieftinești pâinea și gazul”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.
La rândul său, jurnalistul și prezentatorul TV, Alexandru Cozer, se arată revoltat de faptul că oamenii legii au decis să facă percheziții la cei 13 deputați ex-comuniști, însă au uitat de cei aproape 20 de ex-PLDM-iști care în trecut au aderat la Partidul Democrat din Moldova.
„Dacă se fac percheziții la cei 13 deputați ex-comuniști, la cei aproape 20 de ex-PLDM-iști nimic-nimic? Că din informațiile care circulau în vremea aia, comuniștii au mers toți la „puciok”, la un „tarif” nu prea ridicat, cam pe la 300 de mii de euro în medie. PLDM-iștii au negociat însă practic fiecare la bucată, iar sumele de transfer variau serios, până și la 700 de mii de euro, în funcție și de gruparea la care treceau – la Leancă sau la Plahotniuc”, a scris Cozer.
Mai mult, acesta a amintit că parlamentarii care au părăsit PLDM-ul primeau ulterior și salarii lunare, care se ridicau și până la 5 000 de euro, în unele cazuri.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei