UNGHENI // Cele mai deocheate nume puse în 2014 la copii
Amadeo, Abdurasul, Ruvim, Estera, Raim, Ilias, Sanatana, Yavuz-Selim, Emima – sunt câteva dintre cele mai neobișnuite prenume pentru tradițiile noastre, pe care le-au ales părinții din raionul Ungheni pentru pruncii lor.
Jurnaliștii de la ,,Expresul” au făcut niște totaluri ale situației demografice în regiune, despre noile prenume ce apar.
„Noi am putea să refuzăm înscrierea unui prenume atunci când părinții întrec măsura. Nu am recurs, însă, la un asemenea gest”, spune Svetlana Andrieș, șefa Oficiului Stare Civilă.
În mare parte, părinții au preferat prenume sovietice, de origine slavonă, dar și europene. Încep să-și facă loc tot mai insistent și cele orientale. De exemplu, Samira.
În top sunt prenumele: David, Bogdan, Cristina și Nichita. Ceva nou ar fi: Ioan, Luca, Iosif, Gleb, Macarie, Teodor, Iacob, Nicolas, Sidor, Miroslav, Serafim, Cezar, Chiril, Magdalena sau chiar Maria-Magdalena. Tot mai rar optează părinții pentru prenume cândva populare: Tamara, Zinaida, Varea, Pavel, Larisa, Olga, Elena, Eva, Constantin. Până și cel mai popular prenume din lume, Maria, este foarte puțin preferat, la ora actuală, de către părinți. Intră în vogă, însă, prenumele Ilie cu toate derivatele sale: Ilinca, Ilia etc.
Potrivit Svetlanei Andrieș, în 2014, numărul nou-născuților a crescut cu 70 comparativ cu 2013: de la 1 334 - la 1 404. Începând cu 2011, la Ungheni este în continuă scădere numărul deceselor. Comparativ cu 2013, în 2014 s-au înregistrat cu 18 mai puține: de la 1 243 - la 1 225. Și numărul căsătoriilor a fost în scădere: de la 861, în 2013, la 804 – în 2014. În schimb, numărul divorțurilor a rămas stabil – 344 și în 2013, și în 2014.
Discuții Parlicov - Miller: Votare repetată a membrilor CA de la ,,Moldovagaz", ,,negocieri" privind pretinsa datorie față de ,,Gazprom" și niciun anunț vizavi de furnizarea de gaze către Transnistria
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC