16:06:02 22.11.2024
Stiri

„Spune DA pentru sănătatea TA”: Hipertensiunea arterială

Reportaj 20.12.2015 14:00 Vizualizări3043 Autor: Ziarul National


„Spune DA pentru sănătatea TA”: Hipertensiunea arterială

„Spune DA pentru sănătatea ta!” – campanie finanțată de Compania Națională de Asigurări în Medicină

Hipertensiunea este una dintre cele mai frecvente comorbidități la pacienții cu diabet zaharat, iar controlul adecvat al presiunii arteriale reduce semnificativ riscul de complicații macro și microvasculare. Unele persoane cu tensiune arterială crescută se plâng de dureri de cap (în special în zona cefei și în cursul dimineții), precum și deamețeli, vertij, acufene (zgomot sau vâjâit în urechi), tulburări de vedere sau episoade de leșin.

Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale?

În aproape 90% cauza hipertensiunii arteriale este influențată de:

  • Factori ereditari
  • Exces ponderal (hipertensiunea arteriala este mai frecventă la indivizii obezi, în special dacă obezitatea afectează predominant partea superioară a trunchiului. Surplusul de greutate contribuie la creșterea tensiunii arteriale încă din copilărie și este cel mai important factor de risc pentru hipertensiunea arterială.
  • Consumul de sare excesiv
  • Consumul de alcool, mai ales berea și vinul.
  • Fumatul
  • Sedentarismul
  • Factori psihoemoționali
  • Genul pacientului – hipertensiunea arterială este mai frecventă în cazul femeilor.

Cum putem scădea tensiunea arterială? Scăderea tensiunii arteriale, ca şi a riscului cardiovascular global, se realizează prin două căi, la fel de importante:

  • modificarea stilului de viaţă;
  • tratamentul cu medicamente.

Recomandările pentru modificarea stilului de viață al pacienților:

  • Renunțarea la fumat.Sfatul nostru este nu de a reduce numărul de ţigări, ci de a renunţa complet şi definitiv la fumat.
  • Reducerea aportului de sare. În mod normal, avem nevoie de un consum zilnic de sare de 3,5-5g de sare. Evitaţi alimentele foarte sărate sau procesate care conţin multă sare. Nu adăugaţi sare la masă!
  • Reducerea greutăţii. Subiecţii obezi au adesea şi creşteri ale glicemiei (diabet zaharat), şi dislipidemie. Această categorie de bolnavi face mai frecvent boli cardiovasculare. Reducerea greutăţii scade tensiunea arterială şi are efect favorabil asupra aparatului cardiovascular, asupra diabetului zaharat şi asupra profilului lipidic. Scăderea în greutate reduce şi apariţia de apnee în somn, fenomen ce predispune la moarte subită.
  • Creşterea consumului de fructe şi legume contribuie la menţinerea şi creşterea echilibrului imunitar şi favorizează efectul hipotensiv al medicamentelor.
  • Efortul fizic. Se recomandă efort fizic moderat, zilnic sau minimum 4 zile pe săptămână, cu o durată medie de 30-40 de minute. Cel mai uşor de efectuat este mersul pe jos în aer liber, într-un ritm mai alert, pe o distanţă de 2-3 km/zi. Nu se recomandă eforturi fizice mari şi mai ales cele efectuate cu respiraţia blocată, cum ar fi ridicarea de greutăţi, antrenament la bară fixă, paralele.
  • Reducerea consumului de alcool. Consumul a 125 ml de alcool pe zi nu are efect nociv asupra organismului. Consumul exagerat de alcool favorizează creşterea tensiunii arteriale şi apariţia de boli cardiovasculare, în special, a accidentului vascular cerebral.

Sănătatea dumneavoastră depinde, în mod esențial, de felul în care veți avea grijă de ea!

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md