DOC // Unde manipulează Dodon în legătură cu sesizarea de la CC care vizează constituționalitatea modificărilor la legislație în baza cărora Stoianoglo a ajuns procuror general: Sesizarea NU a fost depusă acum, ci în septembrie 2019
Curtea Constituțională urmează să examineze în ședința de joi, 21 mai, o sesizare privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, adoptate pe 16 septembrie 2019, prin care a fost modificată modalitatea de desfășurare a concursului pentru selectarea procurorului general. Este vorba despre schimbările promovate de Guvernul Sandu, potrivit cărora candidaturile la funcția de procuror general urmează a fi selectate, mai întâi, de către o comisie instituită pe lângă Ministerul Justiției și apoi să fie propuse Consiliului Superior al Procurorilor.
Președintele Igor Dodon a declarat, ieri-seară, la „Accent TV”, că „sesizarea e interesantă” și vizează anularea unor modificări de Lege în baza cărora a fost ales Stoianoglo la funcția de procuror general.
Mai mult, Dodon trișează și spune că ultimele mișcări ar avea legătură cu declarațiile procurorului general, Alexandru Stoianoglo, potrivit cărora investigațiile privind dosarul care vizează furtul miliardului au avansat, iar Vlad Plahotniuc se numără printre principalii beneficiari ai jafului bancar, beneficiind de 100 de milioane de dolari.
„După ce procurorul s-a apucat de lucru, această grupare mafiotă, știind că nu se poate înțelege cu el, încearcă prin Curtea Constituțională, pe de o parte, și pe de altă parte prin judecată, să-l înlăture pe Stoianoglo”, a afirmat Dodon.
CITIȚI și Premierul Chicu reclamă o tentativă de ÎNLĂTURARE a lui Stoianoglo din funcție: „Dacă vrem să SUPRAVIEȚUIM ca stat, trebuie să ne unim cu toții și să susținem eforturile procurorului general”
Ceea ce nu a spus șeful statului este că sesizarea care urmează a fi examinată mâine de către magistrații Înaltei Curți a fost depusă încă pe 23 septembrie 2019 și este semnată inclusiv de către unii dintre partenerii de coaliție de astăzi ai socialiștilor, inclusiv Pavel Filip, Dumitru Diacov, Alexandru Jizdan etc.
Totodată, autorii sesizării, au cerut Înaltei Curți să se pronunțe și asupra Hotărârii Parlamentului din 30 iulie 2019 privind înaintarea candidatului la funcția de procuror general interimar, dar și asupra Decretului președintelui privind desemnarea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar.
Democrații reclamau graba cu care au fost înregistrate și votate aceste proiecte prin „încălcarea” procedurilor, dar și mecanismul „profund viciat și neconstituțional” de selectare a candidaturilor la funcția de procuror general.
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD
DOC // Memorandumul Economic de Țară pentru R. Moldova, lansat de Banca Mondială, pentru a ajuta statul să atingă nivelul mediul al veniturilor din UE pe parcursul „unei generații”: Salarii lunare medii de peste 3 000 de euro în UE