Un vicepreședinte de Parlament, deranjat de faptul că informația despre majorarea „secretă” a salariilor deputaților a ieșit la iveală. Mesaj de la PPDA către PAS: „Încetați această isterie ipocrită și acest PR ieftin”
Deputații din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) nu au votat amendamentul care a îngroșat salariile deputaților cu peste 4 000 de lei de la 1 ianuarie 2020, acestea ajungând la peste 18 mii de lei lunar, dar cred că abordarea acestui subiect în public ar fi „isterie”.
Vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, de exemplu, crede că „deputații Platformei DA nu se hrănesc cu aer și au familii”, iar în comparație cu retribuțiile de la Consiliului Concurenței sau Banca Națională a Moldovei, salariile acestora sunt chiar mici.
CITIȚI și POPULISM // Salariile MAJORATE ale deputaților RĂMÂN ÎN VIGOARE, chiar dacă socialiștii, dar și Dodon s-au lăudat că vor cere micșorarea acestora
„Nici eu, nici colegii mei nu am mers în Parlament pentru salarii. Sunt ferm convins că deputații cu salarii mici și atribuții mari privind mișcarea miliardelor sunt mai ușor coruptibili și acest lucru l-a înțeles foarte bine Plahotniuc atunci când a încropit majoritatea parlamentară cu plicuri de mii de euro. Multe lucruri ne-a povestit doamna Maria Ciobanu care, având salariul de 6 mii de lei, a rezistat alături de puținii săi colegi Grigore Cobzac, Iurie Țap, Vadim Pistrinciuc, Tudor Deliu.
Nici nu vreau să compar salariile deputaților cu remunerarea, de exemplu, a Consiliului Concurenței, care timp de 20 de ani absolut degeaba primește anual zeci de milioane de lei. Sau cu cei de la Banca Națională, care au admis furtul miliardelor de dolari din sistemul bancar, pe care noi acum cu toții le achităm în suma dublă. Miniștrii și secretarii de stat, precum și mulți consilieri din Parlament primesc salarii duble față de deputați”, susține Slusari.
Pe de altă parte, deputatul PPDA recunoaște că în R. Moldova există 440 de mii de pensionari care primesc sub 1 600 de lei pe lună, de zece ori mai puțin decât deputații, bani cu care trebuie să supraviețuiască.
CITIȚI și DOC // Deputaţii moldoveni primesc SALARII cu 4 182 de lei mai mult decât în 2019
„Noi foarte bine conștientizăm că peste 440 de mii de pensionari au pensii sub 1 600 de lei și înțelegem că orice creștere a salariilor deputaților trebuie să fie corelată cu nivelul de sărăcie, care macină R. Moldova. Chiar dacă acest genocid social a fost organizat pe parcursul mai multor ani de deputați și demnitari de stat cu salarii nominale modeste, dar cuprinși de corupția imensă. Chiar dacă deputații Platformei DA nu se hranesc cu aer și au familii, problema salarizării deputaților nu a fost și nu este prioritară pentru noi. Prioritatea noastră a fost și rămâne dreptate și o viață mai bună pentru oameni”, comentează Slusari pe Facebook.
Deputatul a ținut să le adreseze un mesaj colegilor de la Partidul Acțiune și Solidaritate, care au scos la iveală acest amendament ascuns, votat de deputați la finele anului 2019: „Vă rog pe toți, încetați această isterie ipocrită și acest PR ieftin”.
CITIȚI și După ce și-au MAJORAT SALARIILE cu peste 4 000 de lei, deputații socialiști dau vina pe un amendament propus de un parlamentar PD: Ce explicații oferă Cebotari
Amintim că, ieri, socialistul Vlad Batrîncea a anunțat că va propune un proiect de lege prin care salariile deputaților vor reveni la situația de la finele anului 2019, însă Guvernul susține că o rectificare a bugetului de stat poate fi efectuată abia în vară.
Președintele Parlamentului de la Chișinău, apel la adresa românilor din R. Moldova în privința candidatului pe care să-l aleagă în turul doi: „Trebuie să protejăm România și R. Moldova de extremiști și politicieni cu simpatii neo-fasciste”
Au fost constituite grupurile de lucru care vor decide subiectele pentru examenele și evaluările naționale din acest an de studii, inclusiv la BAC
Nicolae Ciucă a DEMISIONAT din fruntea PNL: „Noua conducere a PNL nu va fi singură, deoarece are alături o oștire minunată formată din primari, președinți de consilii județene, consilieri locali și județeni”