NEAȘTEPTAT // Cel mai important teritoriu pentru omenire se află în Rusia


O zonă mai puțin populată a Rusiei asigură cea mai mare cantitate de oxigen din lume. Acoperită de aproximativ 25% din pădurile lumii, o suprafață mai mare decât cea a Statelor Unite, făcând din Rusia cel mai mare convertor de CO2 în compuși respirabili, Siberia este o zonă vastă a Rusiei și a nordului Kazahstanului, fiind compusă din toată Asia de Nord.
Se întinde pe direcția est-vest de la Munții Ural la Oceanul Pacific și pe direcția nord-sud, de la Oceanul Arctic până la dealurile Kazahstanului de nord și la granițele Mongoliei și ale Chinei, notează capital.ro.
Toată Siberia, cu excepția zonei de sud-vest, se află în Rusia și formează circa 75% din teritoriul național al acestei țări.
În Siberia se află 98% din diamantele din Rusia, 90% din rezervele de gaze, 70% din zăcămintele de petrol și 65% din zăcămintele de cărbune.
Un climat dur a limitat dezvoltarea și creșterea populației în Siberia, iar regiunea prezintă resurse naturale în abundență, inclusiv multe minerale, vaste resurse de petrol, păduri bogate și teren propice agriculturii în sud-vest, dar iernile sunt lungi și grele.
Gheața și zăpada acoperă mai toată regiunea pentru aproximativ șase luni din an. Temperaturile pot coborî sub -68 °C. Majoritatea apelor de coastă, lacurile și râurile îngheață pentru o bună perioadă din an.









































































