Bine de știut! Un spray folosit pentru tratarea infecțiilor de căi respiratorii, INTERZIS
Preparatul Bioparox, folosit pentru tratarea infecțiilor de căi respiratorii, care se vinde și în R. Moldova, va fi retras de autorităţile din România. Aşa a decis, recent, Agenţia Europeană a Medicamentului, care a precizat că, după o reevaluare, s-a demonstrat că spray-ul are mai multe efecte negative şi poate duce în unele cazuri inclusiv la reacţii alergice grave şi bronhospasme.
Cât privește R. Moldova, un demers în acest sens a făcut și de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMED) către Ministerul Sănătății (MS), care urmează să ia decizia finală.
Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, spray-ul pe bază de fusafungină este, de fapt, un antibacterian şi un antiinflamator, care se administrează pe cale nazală şi buco-faringiană. Concret, medicamentul este utilizat pentru tratamentul infecţiilor de căi respiratorii superioare, precum rinofaringita.
Reacţiile alergice grave au apărut la scurt timp după administrarea medicamentului şi au implicat bronhospasm, adică o serie de contracţii excesive şi prelungite ale musculaturii respiratorii care determină dificultăţi de respiraţie. Acestea nu pun însă viaţa în pericol, arată experţii.
Un alt motiv pentru care medicamentul urmează să fie retras e legat de lipsa lui de eficienţă, mai arată Agenţia Europeană a Medicamentului.
Potrivit specialiştilor, aceasta nu e prima dată când Bioparox este în centrul atenţiei. Produsul a fost interzis copiilor sub 12 ani dar şi pacienţilor alergici anul trecut, în vară.
În ceea ce priveşte raportările primite de medici, pacienţii sub 12 ani au ajuns să facă tulburări respiratorii, dispnee, edem laringian, laringospasm şi reacţii anafilactice, inclusiv şoc.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană