Un scriitor britanic denunță „orbirea stupidă” a Occidentului în fața jihadismului: „Are de-a face cu islamul”
„Trebuie să încetăm cu această «orbire stupidă» în fața jihadismului susținând că acesta nu are nimic de-a face cu islamul”, a declarat scriitorul britanic Salman Rushdie într-un interviu pentru săptămânalul francez Le Nouvel Observateur, citat de AFP.
„Sunt în dezacord fundamental cu oamenii de stânga care fac front comun pentru a disocia fundamentalismul de islam”, a subliniat autorul „Versetelor satanice” care trăiește sub amenințarea unei fatwa din 1988.
„De 50 de ani islamul s-a radicalizat”, susține romancierul, care locuiește în prezent la New York. „Există, desigur, tradiția unui islam luminat. Însă ea nu este la putere astăzi”, a adăugat el.
„De partea șiită, a fost imamul Khomeini și revoluția sa islamică. În lumea sunnită a fost Arabia Saudită, care și-a folosit imensele sale resurse pentru a finanța răspândirea acestui fanatism care este wahhabismul. Însă această evoluție istorică a avut loc în cadrul islamului și nu în exteriorul lui”, a insistat scriitorul.
„Atunci când oamenii din Daesh se aruncă în aer, ei o fac strigând «Allahu Akbar», și atunci cum se poate spune că acest lucru nu are nimic de-a face cu islamul?”, întreabă Rushdie.
Scriitorul afirmă că înțelege „temerea” privind „stigmatizarea islamului”, însă, adaugă el, „pentru a evita această stigmatizare este mult mai eficient să recunoști natura problemei și să o tratezi”.
Autorul romanului „Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți” găsește astfel „consternant” să o audă pe „Marine Le Pen că analizează cu mai multă justețe islamismul decât o face stânga”.
„Este foarte îngrijorător să vezi că extrema dreaptă este capabilă să ia măsură amenințării mai clar decât stânga”, subliniază Rushdie.
„Presupunerea constantă a stângii este că lumea occidentală este rea. Prin urmare, totul este trecut prin malaxorul acestei analize”, și-a exprimat el regretul.
Sursa: realitatea.net
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”