Un român a primit notificare pe Facebook că i se închide profilul pentru că este fals. Ce a urmat după ce a deschis linkul
O nouă fraudă pusă la cale de hackeri face ravagii. De data aceasta, piraţii virtuali se folosesc de Facebook ca să fure bani.
Mai exact, îi trimit notificări victimei în care îi spun că a fost reportată ca având profil fals iar pagina va fi închisă. De teamă să nu îşi piardă contul virtual, credulii accesează un site unde li se cer datele cardului.
Odată introduse, hoţii golesc conturile. Cei vizaţi au în special pagini oficiale, pentru companiile lor.
Traian are o afacere în Bucureşti şi a fost atacat de hackeri. A primit o notificare pe pagina de socializare a uneia dintre companiile sale.
Mesajul este în limba engleză şi părea că vine din partea Facebook. I se spunea că profilul îi va fi închis, iar dacă nu vrea ca firma sa să-şi piardă identitatea virtuală să accese un link.
Traian Ispasiu, victima: „Mi-a cerut să mă autentific. Am dat click pe acest link, s-a deschis şi, în situaţia aceasta, te pune să confirmi datele de pe Facebook, după aceea te duce în parte de confirmare a cardului”.
Mădălin Dumitru, expert Cyber Smart Defence: „Folosesc cât mai mult elementul de teamă - teama de a nu-ţi pierde contul. Like-urile, fanii, introduci acest cont pentru a-ţi ţine contul de Facebook activ”.
Însă, odată introduse datele cardului, eşti la mâna hackerului, care pune stăpânire pe cont. Şi dacă mai ai şi ghinionul ca el să fie online fix în momentul în care i-ai oferit datele, îţi goleşte contul instant.
N-a fost însă şi cazul lui Traian, care s-a gândit, într-un final, să verifice şi pagina de pe care a primit notificarea iniţială.
Traian Ispasiu, victima: „Văd - de fapt - că sunt doar 3 like-uri şi, de fapt, e o pagină. Din momentul acela, mi-am schimbat parolele instant şi mi-am mutat banii din cont”.
Totodată, a solicitat băncii să-i blocheze şi cardul, iar toată procedura a fost făcută fără ca hakerul să acţioneze. Grav este că, într-o singură zi, o companie din Bucureşti, specializată în securitate cibernetică, a primit cinci solicitări pentru rezolvarea unor astfel de atacuri informatice.
Mădălin Dumitru, expert Cyber Smart Defence: „Trebuie să facem setări foarte restrictive când vine vorba de cine ne poate trimite mesaje pe Facebook, să nu lăsăm să fim TAG-uiţi de către cei care nu sunt în lista noastră de prieteni şi, în general, profilul să nu fie public”.
Experţii în securitate cibernetică susţin că acest tip de atac este în floare şi îi sfătuiesc pe utilizatori să fie mult mai atenţi.
Sursa: stirileprotv.ro
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani