13:22:32 24.11.2024
Stiri

Un reprezentant al „Energocomului” cere DEMITEREA șefului „Moldovagaz”, pentru că ar submina statalitatea R. Moldova. Ceban ar vrea să pună pe seama moldovenilor pretinsa datorie de peste 700 de milioane de dolari revendicată de „Gazprom”

Actualitate 18.10.2023 11:42 Vizualizări4919 Autor: Ziarul National
Un reprezentant al „Energocomului” cere DEMITEREA șefului „Moldovagaz”, pentru că ar submina statalitatea R. Moldova. Ceban ar vrea să pună pe seama moldovenilor pretinsa datorie de peste 700 de milioane de dolari revendicată de „Gazprom” stiri.md


Șeful de la „Moldovagaz”, Vadim Ceban, ar face tot posibilul ca să pună pe seama moldovenilor pretinsa datorie de peste 700 de milioane de dolari revendicată de „Gazprom”, iar în ultima perioadă ar răspândi informații false despre prețul de achiziție a gazelor. Ceban ar trebui demis pentru aceste lucruri, pentru că e vorba de subminarea statalității R. Moldova, a declarat astăzi membrul Consiliului de Administrație al „Energocom”, Alexandr Slusari.

Deși este șef al „Moldovagaz” și ar trebui să apere, în primul rând, interesele R. Moldova, Vadim Ceban a semnat toate actele de verificare cu „Gazprom” privind recunoașterea pretinsei datorii de peste 700 de milioane de lei. „A semnat aceste acte fără a avea documente confirmative pentru majoritatea sumelor revendicate de concernul rus. Cel puțin dânsul, dar și concernul „Gazprom”, nu au prezentat aceste acte în cadrul auditului comandat de Guvernul R. Moldova. Mai mult, Vadim Ceban a refuzat categoric să recunoască rezultatele auditului, însă nu prea am auzit argumentele de la el”, a menționat Slusari într-o postare pe Facebook.

De asemenea, Ceban este acuzat că ar fi răspândit intenționat informații false despre prețurile plătite de „Energocom” pentru achiziția de gaze.

„Dânsul a vorbit despre un preț exagerat de 550 dolari pentru 1 000 m3, adică cu 100 -120 dolari mai mult decât prețul real. În același timp, el ezită să spună care a fost prețul propus de „Gazprom” în ultimul trimestru al anului 2023. Știa foarte bine că prețul rușilor va depăși 700 dolari”.

Vadim Ceban mai este acuzat că încearcă să inducă panică în societate, lucru care ar conveni de minune Rusiei.

„Ieri, „Moldovagaz” a avertizat că CET Nord și „Termoelectrica” ar putea fi deconectate de la rețeaua de gaze, în legătură cu datoriile pe care le-a acumulat. Vadim Ceban nu putea să nu știe că aceste două întreprinderi din sectorul termoenergetic fac parte din categoria consumătorilor protejați și nu pot fi deconectate de la rețeaua de gaze în perioada stării de urgență. Însă, toată presa a transmis această informație despre posibilele deconectări. Scopul anunțului a fost, probabil, de a răspândi panica. Dacă toate aceste acțiuni ale lui Vadim Ceban nu fac parte din războiul hibrid al Rusiei, atunci cum altfel le putem cataloga?”, se întreabă Slusari.

În opinia sa, Guvernul R. Moldova ar fi prea tolerant în raport cu Vadim Ceban, mai ales că malul drept al Nistrului nu mai cumpără gaz de la „Gazprom”, compania-mamă a „Moldovagaz”, de aproape un an.

„Vadim Ceban are spete în cadrul Executivului? Sau trebuie de amintit celor din cabinetul de miniștrii că există art. 20, lit. g) din legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, care prevede posibilitatea modificării procedurii de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice. A fost un precedent bun cu Aeroportul Internațional Chișinău, când acesta încă era sub controlul lui Șor. Nu credeți, domnilor guvernanți, că ar fi cazul să faceți ordine la „Moldovagaz”, care tot mai mult se transformă într-o entitate, care subminează deschis statalitatea R. Moldova”, a conchis Slusari.

R. Moldova are în vigoare un contract cu „Gazprom” privind furnizarea gazelor până în 2026, însă de la finele anului 2022 Chișinăul nu a mai cumpărat nici un metru cub de gaze prin intermediul „Moldovagaz”, filiala „Gazprom”. În octombrie – noiembrie 2022, atunci când trebuia modificată formula de calcul al prețului la gaze (trebuia să se micșoreze n.r.) „Gazprom” a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova. Astfel, cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi livrate de „Gazprom” au fost redirecționate în stânga Nistrului, regiune controlată de separatiștii de la Tiraspol.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md