03:48:06 22.11.2024
Stiri

Un proiect extrem de AMBIȚIOS: readucerea ploilor în… deșertul Sahara. Cum va fi înfăptuit?

Știri 12.09.2018 16:19 Vizualizări2530 Autor: Ziarul National
Un proiect extrem de AMBIȚIOS: readucerea ploilor în… deșertul Sahara. Cum va fi înfăptuit? Sursa: cunoastelumea.ro


Cândva, cu mii și mii de ani în urmă, uriașa întindere aridă a Saharei a fost un tărâm fertil, bogat în faună și în vegetație. Într-o bună zi, în viitor, Sahara ar putea redeveni… o „zonă verde”, prielnică pentru locuire și pentru activitățile umane. Un proiect de dată recentă descrie modul în care ar putea fi valorificat imensul potențial de producere a energiei verzi al deșertului Sahara, concomitent cu readucerea ploilor și popularea cu vegetație a imenselor suprafețe aride.

Este cunoscut deja că instalațiile de mari dimensiuni de producere a energiei verzi – mai exact fermele eoliene și parcurile fotovoltaice – determină modificarea climatului în zonele în care au fost construite, în sensul sporirii nivelului de umiditate atmosferică.

Sahara dispune de imense suprafețe nelocuite și nefolosite în alte scopuri, așa că ar permite, cu ușurință, înființarea celor mai mari parcuri solare și eoliene din lume. În plus, Sahara beneficiază de o poziție excelentă, pentru înființarea unor asemenea unități de producere a energiei verzi și se află aproape de Europa și Orientul Apropiat, zone ce au nevoi tot mai crescute de energie electrică.

Simulările computerizate arată că înființarea unor ferme solare și eoliene de mari dimensiuni, instalate pe suprafețe considerabile în deșert, ar putea determina dublarea cantității de precipitații, precizează unul dintre specialiștii implicați, Yan Li de la University of Illinois, care are calitatea de autor al studiului. Acest lucru ar determina, în timp, o sporire cu 20% a gradului de acoperire cu vegetație a solului saharian.

Pentru sporirea cantității de precipitații și îmbunătățirea climatului în Sahara ar fi nevoie, însă, ca 20% din suprafața acestui deșert să fie ocupată cu panouri solare și turbine eoliene. Trebuie precizat că parcurile eoliene de mari dimensiuni determină modificări ale modului în care circulă aerul cald, cu sporirea umidității atmosferice. La rândul lor, parcurile solare ce ocupă suprafețe însemnate exercită o influență similară, modificând cantitatea de radiație solară reflectată de către sol, cu efecte de sporire a nivelului anual de precipitații, în zonele în care au fost înființate.

Sursa: cunoastelumea.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md