Un prânz din viitor // Legume AMELIORATE prin tehnologia CRISPR - webPR
Probabil pentru prima dată în istorie au fost gătite plante modificate cu „foarfeca genetică” CRISPR-Cas9.
Ştefan Jansson, profesor la catedra de Biologie Moleculară a Universităţii Umea (Suedia), a invitat la masă un reporter radio, pe care l-a servit cu paste şi legume modificate genetic prin tehnologia „CRISPR”. Cu toate că la această masă au participat doar cei doi oameni, poate fi considerată că primul pas spre un viitor în care ştiinţa le poate oferi o viaţă mai bună agricultorilor şi consumatorilor din întreaga lume, cu plante sănătoase, frumoase şi rezistente.
CRISPR-Cas9 este un nume complicat pentru un procedeu simplu de a modifica genele unui organism. Descoperirea a fost publicată în 2012 de către cercetătorii de la Universitatea Umea, şi a fost considerată „briceagul militar elveţian al ingineriei genetice”. Cu CRISPR-Cas9, cercetătorii pot fie înlocui una dintre miliardele de „scrisori” prezente în genomul unui organism (adică întregul portofoliu de gene care constă din ADN), fie elimina secvenţe scurte, într-un mod similar cu cel în care editaţi un text scris într-un procesor de text. Tehnologia se numeşte „editare de gene” sau „editarea genomului”.
Primele aplicaţii clinice sunt în curs de desfăşurare; probabil că în curând bolile ereditare vor putea fi vindecate cu ajutorul acestei tehnologii.
Cu toate acestea, situaţia diferă în domeniul agricol. Acolo, problema nu este dacă cercetătorii pot crea plante care să conducă la o gestionare mai durabilă a terenurilor, ci dacă acestea vor fi permise în agricultură. Plantele al căror genom a fost editat folosind CRISPR-Cas9 sunt legale sau nu?
În noiembrie 2015, Consiliul suedez al Agriculturii a interpretat legea şi a stabilit că în cazul în care un segment al ADN-ului a fost eliminat şi nici un fragment de ADN-ul străin nu a fost inserat, atunci aceasta nu are ca rezultat un OMG. În primăvară anului 2016, autorităţile americane au declarat şi ele că sunt de acord cu această interpretare.
În această vara a fost prima dată în Europa când plante editate genetic folosind CRISPR-Cas9 au putut fi cultivate în afara laboratorului. Varza a fost leguma aleasă, iar recoltarea ei a fost mediatizată de Radio Suedia. Primul meniu cu legume obţinute prin tehnologia CRISPR a fost intitulat „Tagliatelle cu CRISPRy legume prăjite”.
„Plantele în cauză au crescut într-o grădină de la marginea Umea şi nu au fost cu nimic diferite nici măcar ca aspect, faţă de alte plante”, a spus Ştefan Jansson.
„Ele reprezintă o nouă faza a agriculturii, în cazul în care progresele ştiinţifice vor fi puse în aplicare şi oferite agricultorilor din întreaga lume. Cu alte cuvinte, a fost o masă din viitor”, a evidenţiat cercetătorul.
Sursa: hotnews.ro
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți