Un post de radio din România s-a extins și pe teritoriul R. Moldova, cu sprijinul DRRM
Emisiuni radio dedicate promovării valorilor, culturii și spiritualității românești vor putea fi ascultate, începând cu data de 18 iunie, și în stânga Prutului, la Radio Vocea Speranței (RVS).
Administrația postului de radio anunță că RVS va pune accent pe subiecte istorice, culturale și spirituale, aducând în prim-plan originile, tradițiile, obiceiurile și personalitățile care au contribuit la formarea identității naționale și la relațiile dintre România și Republica Moldova. Ascultătorii vor avea ocazia să exploreze bogăția istoriei și creștinismului românesc, să redescopere poveștile eroilor naționali și să se bucure de muzica creștină românească.
Conținuturile media prevăzute în proiectul susținut financiar de Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din Guvernul României sunt produse, începând cu luna aprilie 2024, în studiourile Radio Vocea Speranței din Chișinău și București, urmând a fi difuzate în perioada iunie – septembrie 2024 pe frecvențele RVS din Republica Moldova.
Printre emisiunile anunțate se numără:
- „Radiojurnal românesc” – Un program informativ care prezintă cele mai importante evenimente din viața politică și socială din România, care marchează și relația cu Republica Moldova.
- „Agenda culturală românească” – o rubrică în care realizatorul prezintă evenimentele culturale din Chişinău, București și alte zone din Republica Moldova și România, după care selectează din istoria zilei personalităţile şi evenimentele din lumea culturii şi artei şi vine cu o descriere succintă a acestora.
- „Dreptarul de vorbe” – o rubrică zilnică care promovează cunoașterea și vorbirea corectă a limbii române. Programul prezintă norma academică a limbii române, ne învață să ne construim în mod corect exprimarea (atât în scris cât şi în vorbire) şi să înţelegem sensurile cele mai ascunse ale cuvintelor.
- „Ediții Speciale” cu genericul „Poduri de speranță peste Prut” –emisiune concepută sub formă de interviu care are ca invitați personalităţi de seamă din peisajul cultural, istoric, social din Republica Moldova care promovează valorile și cultura românească.
- „Timpul Speranței” – este o emisiune cu caracter moral-spiritual, dar cu valențe din sfera teologiei practice. Realizatorul își propune să transpună cât mai clar în mintea și faptele radioascultătorilor originile și tradițiile creștinismului românesc, principiile de viață izvorâte din Sfintele Scripturi și tendințele actuale în materie de religie.
„Prin această inițiativă, dorim să oferim ascultătorilor noștri o fereastră către sufletul lumii românești, să îi încurajăm să își redescopere rădăcinile și să fie mândri de moștenirea lor culturală și spirituală. Credem că, prin promovarea valorilor noastre autentice, putem contribui la consolidarea identității naționale și la crearea unei comunități mai unite și mai conștiente de bogăția culturală și spirituală pe care o deține”, afirmă directorul Radio Vocea Speranței, Sergiu Miron.
Radio Vocea Speranţei (RVS Moldova) este un post cu format generalist, având o producţie proprie axată în principal pe programe informative şi educaţional-culturale care contribuie la crearea unei oferte editoriale cât mai consistente şi atrăgătoare pentru publicul local. Serviciul de programe oferit de către RVS Moldova este completat și de programe radiofonice preluate de la Radio Vocea Speranței România, un radiodifuzor care promovează dezvoltarea societății prin programe educative și culturale destinate copiilor și adulților.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania