Un pește bizar cu „picioare” uimește oamenii de știință
Un tip bizar de pește cu apendice asemănătoare picioarelor își folosește membrele nu numai pentru a se deplasa mai repede, ci și pentru a „gusta” fundul mării pentru a-și găsi prada proaspătă care se află îngropată, au descoperit cercetătorii, informează The Guardian.
Robinul de mare are șase structuri asemănătoare picioarelor care sunt formate din aripioare modificate și se știe că le folosesc pentru a merge pe fundul mării și chiar pentru a răsturna scoici în vânătoarea de pradă, scrie The Guardian, citat de digi24.ro.
Cercetătorii au bănuit de mult timp că „picioarele” lor ar putea ajuta, de asemenea, peștii să detecteze hrana în alte moduri, iar acum oamenii de știință din SUA au lansat două studii care dezvăluie genele care dau naștere „picioarelor” robinilor de mare și, de asemenea, modul în care sunt utilizate astfel de membre.
Scriind în jurnalul Current Biology, echipa raportează cum a plasat robini de mare individuali în rezervoare care conțin apă și nisip. Îngropate sub nisip erau fie midii, capsule care conțineau extract de midii și capsule care conțineau apă de mare.
Echipa a descoperit că o specie cunoscută sub numele de Prionotus carolinus a detectat toate articolele legate de pradă, dar nu și capsulele de apă de mare. Lucrările ulterioare au arătat că nervii din membrele acestor pești s-au activat atunci când picioarele au fost expuse la diferite substanțe chimice legate de alimente, cum ar fi aminoacizii, iar robinii de mare puteau localiza capsule îngropate care conțineau astfel de substanțe.
Echipa a descoperit cum capacitatea peștilor de a localiza scoici a scăzut odată cu adâncimea la care au fost îngropate moluștele, așa cum ar fi de așteptat dacă robinii de mare și-ar folosi membrele pentru a detecta substanțele chimice eliberate de pradă. În plus, cercetătorii au descoperit că picioarele acestor robini de mare erau acoperite de mici umflături similare celor observate pe limba umană, iar umflăturile purtau receptori gustativi.
Cercetătorii sugerează că umflăturile ar putea crește atât sensibilitatea la atingere, cât și sensibilitatea chimică.
„Este ca și cum și-ar fi adaptat mașinăria de gust, dar într-un mod foarte diferit și dintr-un motiv foarte diferit”, spune Dr. Corey Allard, un coautor al cercetării de la Universitatea Harvard.
Echipa a descoperit că o altă specie de robin de mare cunoscută sub numele de Prionotus evolans nu a săpat și nu a reușit să găsească prada îngropată, în timp ce nervii din picioare nu au răspuns la aceeași suită de substanțe chimice legate de hrană, iar membrele nu au fost acoperite de umflături.
Studiind alte specii de robin de mare, echipa a sugerat că picioarele creaturilor au fost folosite inițial pentru mișcare și că alte proprietăți, cum ar fi o mai mare sensibilitate și capacitate de a gusta, au apărut mai târziu în evoluție.
Allard a spus că robinii de mare ar putea oferi oamenilor de știință o oportunitate de a studia modul în care noi părți ale corpului apar în timpul evoluției și se formează noi trăsături, precum și modul în care creierul evoluează și se adaptează la astfel de schimbări.
„Acești pești nebuni și ciudați au o mulțime de lucruri care să ne spună că probabil că nu am putea învăța atât de multe de la un organism de cercetare mai convențional precum un șoarece”, a mai spus Dr. Corey Allard.
FOTO // Alexie Mateevici, lângă Ștefan cel Mare
REPORTAJ FOTO // Bunica a bătut toba de Ziua Independenței R. Moldova
Doar JUMĂTATE din bursele românești oferite tinerilor din R. Moldova au fost acoperite