„Un pas corect în istorie”: Reacția lui Volodimir Zelenski la recomandarea CE de a deschide negocierile de aderare la UE a Ucrainei
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat miercuri decizia Comisiei Europene de a recomanda deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, calificând-o drept „un pas corect în istorie”, şi a apreciat totodată că aceasta este o recunoaştere a reformelor realizate de ţara sa în plin război cu Rusia şi un pas care aduce Ucraina mai aproape de integrarea în UE, relatează AFP, Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
„Astăzi, istoria Ucrainei şi a întregii Europe a făcut un pas corect”, a afirmat Zelenski într-un mesaj video postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
„Ucrainenii o merită”, a adăugat el, pentru că soldaţii ucraineni „protejează valorile europene” şi pentru că ţara a fost capabilă „să se ţină de cuvânt” şi să reformeze instituţiile statului „chiar şi în mijlocul unui război pe scară largă”.
„Statul nostru trebuie să fie în UE”, a subliniat preşedintele ucrainean, angajându-se să continue să ia „deciziile necesare” pentru ca ţara să se îndrepte spre integrarea în UE, şi mulţumind „tuturor celor care ajută” Ucraina pe această cale.
La rândul său, premierul ucrainean Denis Şmîgal s-a angajat să facă din Ucraina un membru „egal” şi „puternic” al UE.
Comisia Europeană a dat miercuri undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina, recomandând în acelaşi timp ca Georgiei să i se acorde statutul de ţară candidată.
DOC // Se caută angajați cu salarii de până la 40 de mii de lei pe lună, în R. Moldova: Topul celor mai bine plătite locuri de muncă declarate vacante
VIDEO // Krasnoselski nu mai așteaptă „gazul umanitar” promis de Rusia și este gata să PLĂTEASCĂ pentru livrările asigurate de „Moldovagaz”. „Transnistria este pregătită pentru reluarea livrărilor. Garantam plata”
Reuniune NATO: SUA, Germania, Franța, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie vor ajuta R. Moldova să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și sporească reziliența în fața provocărilor hibride cu care se confruntă