21:37:26 21.11.2024
Stiri

„Un paradox al progresului social” // Un mediu supra-steril ar putea provoca declanșarea unei boli grave la copii

Știri 12.12.2018 18:30 Vizualizări1525 Autor: Ziarul National


„Un paradox al progresului social” // Un mediu supra-steril ar putea provoca declanșarea unei boli grave la copii sursa: google.ro

Un mediu supra-steril în primul an de viață reprezintă una dintre principalele cauze ale leucemiei la copii, conform unui studiu controversat, citat marți de Press Association.

Cea mai frecventă formă de leucemie infantilă – leucemie acută limfoblastică (LAL) – poate fi prevenită prin „întărirea” sistemului imunitar al sugarilor în urma expunerii acestora la bacterii inofensive, susține profesorul Mel Greaves de la Institutul pentru Cercetări asupra Cancerului din Londra.

Dacă teoria sa va fi susținută de mai multe dovezi, un tratament preventiv – care ar putea consta în administrarea de suplimente cu bacterii probiotice – ar putea intra în faza de testare clinică în următorii cinci ani.

Cercetarea, publicată în jurnalul Nature Reviews Cancer, s-a bazat pe compilarea a peste 30 de ani de studii desfășurate la nivel internațional pe tema originilor acestei afecțiuni. În cadrul unei informări de presă, eveniment desfășurat la Londra, profesorul Greaves a declarat că „toate dovezile sunt concludente”. „Aceasta este concluzia pentru mine: LAL este un paradox al progresului social”, a spus Greaves.

„Cercetarea sugerează cu tărie că LAL are o cauză biologică evidentă și este declanșată de o varietate de infecții în cazul copiilor care sunt predispuși, ale căror sisteme imunitare nu au fost întărite în mod corespunzător. De asemenea, (studiul) desființează unele mituri persistente cu privire la cauzele leucemiei, precum cele care susțin în mod nociv și nefondat că afecțiunea este cauzată de expunerea la unde electromagnetice sau la surse de poluare”, a adăugat cercetătorul.

Teoria ar explica de ce toate cazurile de LAL, care afectează celulele albe, sunt mai des întâlnite în societățile prospere în care sugarii sunt protejați de infecții. Totodată, această cercetare ar putea explica de ce copiii care nu au fost hrăniți la sân, care nu au interacționat cu alți sugari, care se nasc prin cezariană sau care nu au frați ori surori au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

LAL este o boală hematologică severă rar întâlnită. Spre exemplu, în Marea Britanie aproximativ unul din 2.000 de copii sunt diagnosticați anual cu această boală. Însă, LAL poate avea un impact devastator asupra familiilor chiar și în cazul unei rate mari de vindecare.

Lumea medicală a dezbătut intens în ultimul secol posibilele cauze ale acestei boli, specialiștii avansând mai multe teorii pe tema posibililor factori declanșatori, printre aceștia numărându-se expunerea la radiații, influența nocivă a telefoanelor mobile, a rețelelor Wi-Fi sau a liniilor de înaltă tensiune, dar și acțiunea poluanților chimici.

În cadrul testelor de laborator, șoarecii crescuți în medii supra-sterile au dezvoltat LAL după ce au fost ulterior expuși la bacterii comune inofensive. Potrivit înregistrărilor istorice, „vârfurile” cazurilor de leucemie infantilă au fost observate la șase luni după epidemiile de gripă, precizează sursa citată.

Profesorul Greaves a explicat că sistemul imunitar reprezintă o rețea care nu a fost conectată la naștere. Pentru realizarea acestei conexiuni, într-o etapă timpurie a vieții aceasta are nevoie de infecții ca să se modeleze și să se regleze.

Specialistul a subliniat că „în niciun caz” părinții nu ar trebui să se considere vinovați în cazul în care copiii lor dezvoltă leucemie, ci i-a sfătuit să „facă mai puțin caz cu privire la infecțiile banale”. În plus, Greaves le-a recomandat acestora să încurajeze contactul dintre copii în primul an de viață.

„Sper că această cercetare va avea un impact real asupra vieților copiilor. Cea mai importantă implicație este aceea că majoritatea cazurilor de leucemie infantilă ar putea fi prevenite”, a subliniat omul de știință. Concluziile studiului se adaugă rezultatelor altor cercetări care au asociat diabetul de tip I, scleroza multiplă și alergiile infantile cu mediile supra-sterile în prima parte a vieții.

Sursa: agerpres.ro


Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md