Un olimpic şi un terorist – povestea a doi fraţi belgieni
Fratele cel mare a detonat o bombă la aeroportul din Bruxelles. Cel mai mic îşi reprezintă ţara la Jocurile Olimpice de la Rio.
Mourad Laachraoui este student la Colegiul de economie şi tehnologie din capitala belgiană şi, în vreme ce fratele lui mai vârstnic, Najim, devenea cunoscut ca unul din atacatorii de la aeroportul Zaventem, din 22 martie anul acesta, soldat cu 35 de morţi şi peste 300 de răniţi, Mourad se afla într-unul din laboratoarele facultăţii.
Povestea lui Mourad şi Najim este povestea a doi fraţi ale căror drumuri s-au despărţit de mult. Mourad va concura la Olimpiada de la Rio sub stindardul belgian, în echipa de taekwondo, celălalt a comis un atac cu bombă în numele Statului Islamic.
Cei doi au crescut în aceeaşi casă din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, unde trăiesc numeroşi imigranţi. Tatălui lor, venit din Maroc, îi plac mult filmele cu Bruce Lee şi Jackie Chan. Şi pentru că nu a vrut ca băieţii lui să-şi petreacă timpul pe stradă, i-a înscris la taekwondo, un sport care nu presupune doar să-ţi baţi adversarul, ci solicită devotamentul sportivilor faţă de valori precum integritatea şi corectitudinea.
În cazul lui Mourad, practicarea acestui sport a dat roade, dar nu şi în cazul fratelui său Najim. Mourad şi-a început activitatea competiţională la 14 ani, însă Najim care pe atunci împlinise 18 ani, a renunţat la sport. În schimb, a început să frecventeze Moscheea Ettaouba d’Evere din nordul Bruxelles-ului, unde s-a radicalizat.
Najim a început să citească volume de politică contemporană, concomitent cu cărţi de Victor Hugo. S-a înscris la colegiu, specializarea electromecanică, şi a lucrat la curăţenie la Parlamentul European, iar ulterior a avut o slujbă în zona taxiurilor de pe aeroportul unde după câţiva ani avea să detoneze o bombă. A intrat în legătură cu un marocan care recruta adepţi pentru jihadişti în cunoscutul cartier Molenbeek.
În 17 februarie 2013, Najim se urca la bordul unei curse aeriene de la Bruxelles spre Antalya, Turcia şi, în ziua următoare, îşi suna părinţii de la un număr de telefon sirian. Peste alte două săptămâni, tatăl lui raporta la poliţie că fiul lui se află în Siria. Acolo, Najim s-a alăturat unui grup islamist la nord de Alep şi a luptat pe front. A fost promovat să supravegheze ostaticii, să-i păzească pe jurnaliştii prinşi de terorişti.
În martie 2014, autorităţile belgiene au emis un mandat de arestare pe numele său. Mourad povesteşte că celor rămaşi acasă le era teamă pentru el. În 2015, Najim s-a întors în Belgia cu misiunea de a ucide cât mai mulţi oameni posibil în numele ISIS.
A închiriat o căsuţă în localitatea Auvelais, care a devenit o celulă teroristă. Najim a participat şi la atentatele de la Paris, în noiembrie anul trecut. Locuinţa închiriată de el se afla la numai 400 de metri de colegiul unde studiază fratele lui mai mic, cu care însă nu s-a mai văzut din 2013, după cum spune Mourad.
Acesta din urmă era între timp ocupat cu turneele la care participa în lumea întreagă. A concurat în Rusia, în Emiratele Arabe Unite şi în Coreea de Sud. Iar apoi a venit ziua atacului din 22 martie, care i-a schimbat viaţa lui Mourad. El va trebui să le spună oamenilor, probabil pentru tot restul vieţii, că nu este periculos şi că nu nutreşte niciun fel de sentimente de furie.
Mourad şi-a creat o nouă pagină de Facebook cu fotografii ale lui la antrenamente, pe care a scris: „Taekwondo m-a învăţat cum să respect alte fiinţe omeneşti” şi a postat o fotografie în care îşi îmbrăţişează un adversar, după o luptă.
Este modul lui de a se distanţa de fratele său, fără a-l demoniza. În luna mai, Mourad a câştigat medalia de aur la Campionatul European desfăşurat la Montreux, în Elveţia.
Iar pe fratele său Najim, „îl plânge”. „Este groaznic ceea ce a făcut el, dar sunt mai ales mânios pe oamenii care l-au determinat să facă asta”, spune Mourad.
Sursa: rador.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md