Un ofițer de urmărire penală și finul acestuia riscă până la opt ani de închisoare pentru o mită de 25 000 de euro
Un ofițer de urmărire penală din cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane și finul acestuia riscă amenzi de la 200 000 la 300 000 de lei sau închisoare de la 3 până la 8 ani, pentru că ar fi luat mită de 25 000 de euro cu promisiunea de a influența mersul lucrurilor într-un dosar care viza migrația ilegală.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, cei doi au început a fi documentați în noiembrie 2021 pentru trafic de influență, după ce persoana care a dat mită a depus un denunț la oamenii legii.
Procurorii au stabilit că învinuiții au pretins și primit, în perioada anului 2020, de la denunțător, în mai multe tranșe, suma de 25 000 de euro (circa jumătate de milion de lei), pentru a influența ofițerii de urmărire penală din cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane și procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Aceștia instrumentau cauza penală de acuzare a denunțătorului și a altor persoane de săvârșirea infracțiunii de organizare a migrației ilegale.
În schimbul banilor, intermediarul susținea că îi poate determina pe procurori și ofițeri, prin intermediul nașului său care este ofițer de urmărire penală în aceeași instituție, să adopte hotărâri favorabile pe cauza penală menționată.
Procuratura Anticorupție îi mai incriminează finului și faptul că a primit alte 25 000 de euro, în perioada anilor 2020 - 2021, pentru a influența și procurori din cadrul Procuraturii raionului Hâncești, prin adoptarea unor soluții pe cauza penală în privința denunțătorului.
Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România