08:00:46 25.11.2024
Stiri

Un număr IMPUNĂTOR de medici din R. Moldova intenționează să-și prezinte DEMISIA, pentru că sunt puși să lupte „în prima linie” cu COVID-19 fără echipament de protecție: Promisiunea ministrei Sănătății

Social 25.03.2020 10:34 Vizualizări35118 Autor: Ziarul National
Un număr IMPUNĂTOR de medici din R. Moldova intenționează să-și prezinte DEMISIA, pentru că sunt puși să lupte „în prima linie” cu COVID-19 fără echipament de protecție: Promisiunea ministrei Sănătății


Un număr impunător de medici din R. Moldova are intenția de a depune cereri de demisie din cauza lipsei echipamentului de protecție, care ar oferi o siguranță personalului medical în momentul acordării asistenței medicale în cazurile de COVID-19.

Avertismentul vine de la Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, care i-a trimis președintelui Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, prim-ministrului Ion Chicu, un demers prin care solicită autorităților identificarea unor fonduri suplimentare pentru echiparea adecvată și asigurarea protecției medicilor de contaminare cu COVID-19 atât la nivel deinstituții medicale spitalicești, cât și la nivel de asistență medicală primară.

Ombudsmanul susține că a primit plângeri de la reprezentanții mai multor instituții medico-sanitare publice din republică ce asigură tratamentul și diagnosticarea cetățenilor infectați sau suspecți de COVID-19, dar și de la personalul medical din alte instituții medico-sanitare publice, inclusiv raionale, care consideră că nu este suficient protejat pentru eventuale intervenții medicale cu implicarea acestei categorii de pacienți.

Mihail Cotorobai consideră că există pericolul ca, în perioada stării de urgență, din cauza neasigurării cu echipament tehnico-material necesar pentru protecția personalului medical, mai mulți medici să-și dea demisia, iar în condițiile epidemiologice din republică, eventuale concedieri în masă ale personalului medical ar putea conduce la un colaps al sistemului de sănătate și la probleme grave legate de asigurarea securității și sănătății publice.

„Lucrătorul medical poate refuza efectuarea unui act medical din motive profesionale temeinice, care pot fi argumentate prin lipsa cunoştinţelor suficiente şi a calificării specifice în domeniu sau în cazul unor posibilităţi tehnico-materiale limitate pentru a efectua asistenţa solicitată, cu excepția cazurilor de urgență vitală. (...) Avocatul Poporului subliniază că anume riscul major de îmbolnăvire și lipsa condițiilor adecvate de muncă motivează refuzul multor lucrători de a activa, ceea ce inevitabil se va răsfrânge asupra accesului și calității serviciilor medicale acordate pacienților. Măsurile recomandate sunt imperios necesare atât pentru a asigura respectarea dreptului pacientului la servicii medicale de calitate, cât și în vederea asigurării securității angajaților sistemului sănătății care sunt puși în risc major de îmbolnăvire din cauza condițiilor neconforme de muncă”, cităm din demersul Avocatului Poporului.

CITIȚI și Apelul unui medic specialist în Terapie Intensivă din R. Moldova: „Am teamă că am ÎNTÂRZIAT cu 3-4 săptămâni. Chiar și colegii noștri din țări bogate ca Italia, Spania nu fac față în tratamentul bolnavilor gravi și foarte gravi”

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, le-a promis lucrătorilor medicali, în cadrul briefingului susținut astăzi-dimineață, că vor fi luate măsuri pentru a-i motiva și proteja.

„Astăzi, societatea are nevoie de absolut toți medicii din republică. Astăzi, cetățenii R. Moldova au nevoie de energia, dar și de profesionalismul medicilor. Vin cu un apel către toți, indiferent de unele aspecte care apar în mijloacele de informare în masă, indiferent de unele aspecte care apar din partea unor persoane suspecte sau a unor pacienți, cu regret avem unele situații când intervin organele de drept și personalul medical este agresat... Stimați lucrători medicali, vrem să vă asigurăm că vom întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura morivarea corespunzătoare, dar și protecția Dvs. în lupta cu infecția COVID-19, dar punem o miză foarte mare pe implicarea plenară a Dvs. pe care o avem și pe care sperăm să o avem în continuare”, a fost mesajul transmis de ministră medicilor din R. Moldova.

Anterior, autoritățile au anunțat că lucrătorii medicali implicați în lupta cu noul coronavirus vor primi suplimentar pe lună încă un salariu de funcție.

Menționăm că un medic de la Spitalul Clinic Republican s-a infectat cu COVID-19, în timp ce îngrijea un pacient, iar alți patru lucrători medicali de la aceeași instituție sunt suspectați că ar fi luat și ei noul coronavirus. Totodată, un lucrător medical din satul Sofia, raionul Hâncești, a ajuns cu toată familia sa la spital infectată cu COVID-19, după ce a consultat femeia din satul vecin Bălceana, decedată între timp de COVID-19. Și medici din satul Talmaza, raionul Ștefan Vodă, sau Cărpineni, raionul Hâncești, sunt plasați în carantină, după ce au consultat persoane infectate cu COVID-19.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md