Un număr fără precedent de recorduri de căldură au fost depășite anul acesta în întreaga lume. Temperaturi de peste 50 grade Celsius în cel puțin 10 țări. „Depășește orice s-a văzut sau chiar s-a crezut posibil până acum”
Un număr fără precedent de 15 recorduri naționale de căldură au fost doborâte de la începutul acestui an, a declarat pentru The Guardian un influent istoric al climei, pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente, iar degradarea climei se intensifică.
Alte 130 de recorduri naționale lunare de temperatură au fost, de asemenea, depășite, împreună cu zeci de mii de maxime locale înregistrate la stațiile de monitorizare din Arctica până în Pacificul de Sud, potrivit lui Maximiliano Herrera, care păstrează o arhivă a evenimentelor extreme.
El a declarat că numărul fără precedent de recorduri din primele șase luni a fost uimitor. „Această cantitate de evenimente de căldură extremă depășește orice s-a văzut sau chiar s-a crezut posibil înainte”, a spus el.
„Lunile din februarie 2024 până în iulie 2024 au fost cele în care au fost depășite cele mai multe recorduri pentru fiecare statistică”, adaugă expertul.
Acest lucru este alarmant, deoarece căldura extremă de anul trecut ar putea fi atribuită în mare parte unei combinații între încălzirea globală provocată de om – cauzată de arderea gazului, petrolului, cărbunelui și copacilor – și fenomenul natural El Niño, o încălzire a suprafeței Oceanului Pacific tropical care este asociată cu temperaturi mai ridicate în multe părți ale lumii. Fenomenul El Niño a început să se estompeze din luna februarie a acestui an, dar acest lucru nu a adus prea multă ușurare.
„Departe de a se diminua odată cu sfârșitul El Niño, recordurile cad într-un ritm mult mai rapid acum, comparativ cu sfârșitul anului 2023”, a declarat Herrera.
În fiecare zi se înregistrează noi recorduri la nivel local. În unele zile, mii de stații de monitorizare stabilesc noi recorduri de maxime sau minime lunare. Acestea din urmă sunt deosebit de dureroase, deoarece temperaturile ridicate din timpul nopții fac ca oamenii și ecosistemele să nu aibă timp să se refacă din căldura necruțătoare.
La sfârșitul lunii iulie, de exemplu, regiunea Yueyang din China a fost afectată de o temperatură minimă fără precedent de 32,0°C în timpul nopții, cu o umiditate periculos de ridicată.
Gama geografică a recordurilor naționale din toate timpurile este uimitoare. Mexic a atins vârful de 52 grade C la Tepache, pe 20 iunie. De cealaltă parte a lumii, teritoriul australian al Insulelor Cocos a atins, pentru a treia oară în acest an, un maxim istoric de 32,8 grade C, la 7 aprilie.
Dar cea mai puternică căldură s-a concentrat la tropice. Pe 7 iunie, Egiptul a înregistrat un maxim național de 50,9 grade C, la Aswan. Cu două zile înainte, Ciadul și-a egalat recordul național de 48 grade Celsius, la Faya. La 1 mai, Ghana a atins un nou maxim de 44,6 grade C la Navrong, în timp ce Laos a intrat pe un nou teritoriu de căldură cu 43,7 grade C la Tha Ngon. Herrera a declarat că tropicele au stabilit recorduri în fiecare zi timp de 15 luni la rând.
Herrera, un costarican care monitorizează recordurile climatice de 35 de ani, umple un gol important în monitorizarea temperaturii globale, notează The Guardian. Din 2007, înregistrările internaționale sunt arhivate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), care organizează grupuri de experți pentru a le examina pe fiecare, ceea ce reprezintă un proces care necesită mult timp.
Între timp, înregistrările naționale și subnaționale sunt actualizate din oră în oră sau zilnic de o multitudine de organizații diferite. Herrera le reunește rapid pe acestea din urmă, le verifică de două ori cu sursele locale și menține actualizările pe contul său Extreme Temperatures Around the World X.
Constatările sale sunt în concordanță cu cele ale marilor instituții, pe care le devansează adesea, toate acestea avertizând asupra încălzirii rapide a lumii.
„Sirenele răsună în toți indicatorii majori … Unele recorduri nu sunt doar de top – pur și simplu distrug graficele. Iar schimbările se accelerează”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, cu privire la căldura globală intensă de anul trecut.
ULTIMA ORĂ // Rușii au bombardat stația din Podolsk, afectând și centrala de la Cuciurgan: ,,În prezent, doar două turbine sunt operaționale, iar capacitatea de producție este limitată"
Scutiri la plata impozitului pe venit și granturi pentru întreprinderile din industria prelucrătoare din R. Moldova, de la 1 ianuarie 2025: Vor fi ajutate circa 150 de întreprinderi
Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”