12:54:31 21.01.2025
Stiri

Un nou SCANDAL la Edineț

Economie 05.09.2015 09:51 Vizualizări2334 Autor: Ziarul National
Un nou SCANDAL la Edineț

ÎNGRIJORARE // Cuptoarele fabricii ucrainene de conserve din Edineț vor fi încălzite cu lemne, aducând daune ecologice majore R. Moldova

Locuitorii orașului Edineț planifică să iasă din nou la proteste în fața Parcului Industrial din localitate, unde investitorul ucrainean „TB Fruit” construiește o fabrică de sucuri. Oamenii sesizează noi încălcări admise de această companie și cer socoteală autorităților, dar situația rămâne neschimbată. Agentul economic intenționează să pornească procesul de producție la fabrică, neglijând în continuare legislația.

După ce a săpat neautorizat o fântână arteziană pe teritoriul fabricii și a făcut mai multe construcții, fără ca proiectul să fie avizat de Inspectoratul Ecologic de Stat, compania „TB Fruit” admite o altă încălcare, care ar putea duce la o catastrofă ecologică în raion, spun activiștii din Edineț.

Agentul economic aduce cantități enorme de lemn pe teritoriul fabricii, care urmează a fi folosit în procesul de producție, deși proiectul prevede că toate cuptoarele vor fi încălzite cu biocombustibil din tescovină și alte resurse energetice, făcându-se referire la gaz. O conductă de gaz nu a fost trasă până la fabrică, iar asta înseamnă că vor utiliza doar lemne pentru cuptoare.

Vor distruge 125 ha de pădure

Membrii grupului de inițiativă care organizează protestele din Edineț susțin că „TB Fruit” are acte confirmative care atestă că ar fi cumpărat trei mii de metri cubi de lemn, dar pe teritoriul fabricii ar fi depozitat mult mai mult material.

Ecologiștii sunt alarmați atunci când fac un simplu calcul. În cazul în care fabrica de sucuri ar activa în regim deplin, într-un sezon ar avea nevoie de 22 de mii de metri cubi de lemn. Asta înseamnă 125 de hectare de pădure. Dacă lemnul ar fi cumpărat din zonă, în cel mult șapte ani în raionul Edineț s-ar tăia toți copacii, pentru că fondul forestier al raionului este acum de 900 de hectare de pădure.

Totuși, conducerea companiei ucrainene nu vede o problemă în faptul că se vor arde păduri întregi în cuptoarele fabricii. „Toată Europa se încălzește cu lemne și nu se întâmplă nimic, iar pe noi ne acuză că încălcăm normele ecologice. Este un scandal provocat intenționat”, a declarat pentru „Komsomolskaia Pravda” directorul „TB Fruit”, Vasili Medvedi.

Apele reziduale, vărsate în canalizarea orașului?

Deși Inspectoratul Ecologic de Stat a sistat pe 6 august toate lucrările de construcție la fabrică și l-a obligat pe agentul economic să prezinte proiectul pentru avizare, documentul încă nu este autorizat, a precizat Petru Jacot, șeful Inspecției Ecologice Edineț.

Dar muncitorii lucrează de zor pe șantier pentru ca fabrica „TB Fruit” să-și înceapă cât de curând activitatea. Cetățenii orașului așteaptă răspuns la principala întrebare: unde vor fi vărsate apele reziduale de la fabrică? „E strașnic dacă e adevărat că fabrica a fost conectată la sistemul central de canalizare al orașului. Dacă ei vor să prelucreze o mie de tone de fructe pe zi, vor fi mii de tone de ape reziduale, doar din spălarea fructelor. Ei sunt obligați să utilizeze propriile instalații, nu să verse în canalizarea orașului”, se arată indignat activistul Vadim Juravliov.

Locuitorii din Edineț ieșiți la protestele anterioare le-au amintit proprietarilor „TB Fruit” de numeroasele scandaluri care au fost în Ucraina, cu implicarea fabricilor de conserve care aparțin aceluiași holding. Compania a fost amendată de mai multe ori pentru daune aduse mediului, după ce deșeurile de la fabrici au ajuns în râulețe.

Scandal financiar în Ucraina cu implicarea „TB Fruit”

La începutul lunii curente, un alt scandal izbucnit în Ucraina cu implicarea companiilor care fac parte din holdingul „TB Fruit” a stârnit îngrijorări și la Edineț. La solicitarea Procuraturii Generale din Ucraina, instanța de judecată din Kiev a pus sechestru pe activele companiei pentru că aceasta ar fi implicată într-un scandal financiar.

Procurorii au descoperit că reprezentanții instituției bancare „Delta Bank” împreună cu managerii companiilor „Iablocinîi Dar” și „Tank Trans” ar fi pus la cale o schemă ilegală pentru ca agenții economici să scape de creditele accesate de la „Delta Bank”. Instituția bancară din Ucraina are grave probleme economice și se află sub supraveghere specială la fel ca Banca de Economii din R. Moldova.

Activiștii cer autorităților moldovenești să monitorizeze fabrica de sucuri din Edineț pentru a se asigura că aici nu va fi adus utilajul companiilor din Ucraina, pentru a-l ascunde de creditori.

„Tot utilajul de la Edineț este nou, produs în Elveția și Polonia. Nu aducem nimic din Ucraina. Există și organele de control vamal care pot solicita toate documentele”, se apără directorul fabricii, Vasili Medvedi.

O mie de tone de mere pe zi

Indiferent de problemele financiare pe care le întâmpină holdingul „TB Fruit” în Ucraina, acesta intenționează să finiseze proiectul inițiat la Edineț. În această lună, agentul economic ar putea da startul producerii de sucuri de măr și planifică să prelucreze câte o mie de tone de fructe pe zi. De anul viitor, fabrica va începe să prelucreze piersici, caise, struguri și roșii.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md