Un nou SCANDAL în Parlament legat de numirea unui nou procuror general: Guvernarea promite o persoană independentă, iar democrații acuză îngenuncherea instituției
Parlamentul a modificat astăzi din nou Legea cu privire la Procuratură, introducând norme care reglementează vacanța funcției de procuror general, fapt care a nemulțumit deputații democrați.
Proiectul de lege a fost votat în două lecturi și prevede că președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului de alegere a unui nou șef al acestei instituții. Ședința Consiliului Superior al Procurorilor ar urma să fie desfășurată în maximum trei zile de la intervenirea vacanței funcției.
Șeful statului va putea respinge candidatura propusă, dacă va avea „probe incontestabile” de incompatibilitate a candidatului cu funcția respectivă, iar în cazul în care CSP nu va propune o altă candidatură, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului, cu avizul Consiliului Superior al Procurorilor.
Parlamentul ar urma să propună candidatura în maximum trei zile de la respingerea candidaturii de către președinte sau de la expirarea termenului în care Consiliul Superior al Procurorilor trebuia să propună candidatura. Ședința CSP la care se oferă avizul se convoacă în maximum trei zile de la adoptarea hotărârii Parlamentului.
Mandatul procurorului general interimar va dura până la numirea, în cadrul unui concurs, a procurorului general prin decret prezidențial.
Unul din autorii proiectului, deputatul Sergiu Litvinenco, a declarat că noile modificări vor permite numirea unui procuror general independent, care să instrumenteze dosarele în interesul cetățenilor R Moldova, nu al unor grupuri de interese.
Deputatul democrat Sergiu Sârbu a remarcat faptul că acest proiect de lege a fost înregistrat astăzi-dimineață în Parlament, fără a avea avizele necesare, și a fost votat în două lecturi, fără a permite opoziției să propună amendamente.
Acesta a acuzat că este vorba de „un nou atac la independența Procuraturii”, iar legea ar fi neconstituțională, fiindcă ar încălca cel puțin șapte articole din Constituție, pornind de la reglementarea privind separarea puterilor în stat.
Sârbu a atenționat corpul diplomatic din R. Moldova vizavi de faptul că actuala guvernare ar încălca statul de drept și a îndemnat procurorii să nu execute această „lege anticonstituțională”.
„Vreți să numiți un procuror general interimar pentru o perioadă nedeterminată pentru a vă răfui cu opoziția”, a declarat Sârbu.
Socialistul Ion Ceban i-a reproșat democratului că este „josnic”, mai ales ținând cont de acțiunile abuzive ale Procuraturii Generale din ultimii ani: „Mi-ar fi rușine să țin un asemenea discurs în Parlament”.
Menționăm că Parlamentul a adoptat astăzi, în lectura a doua, și proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, potrivit căruia prin textul „în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor” se are în vedere inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de procuror general indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele Consiliului și/sau dacă a participat la procesele de adoptare a actelor Consiliului.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”