PROTEST cu microbuze în PMAN și acuzații la adresa ministrului Spînu: „Este un proiect-SCHEMĂ promovat de Andrei Spînu”. Oficialul a reacționat: „Acești oameni și-au subjugat transportul rutier în perioada lui Plahotniuc și nu vor schimbări”
Zeci de transportatori, nemulțumiți de modificările pregătite la noul Cod alTransporturilor, protestează în aceste momente în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Aceștia au adus în centrul Chișinăului circa 200 de unități de transport și cer Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) să renunțe la modificările operate miercuri de Guvern, deoarece în așa fel ar putea dispărea cursele cu rentabilitate mică. Totodată, protestatarii au adus mai multe acuzații la adresa ministrului Andrei Spînu, care, prin intermediul noului Cod al Transporturilor, ar pune la cale „unele scheme”. Spînu a reacționat imediat și a respins învinuirile lansate de „câțiva transportatori, care în perioada lui Plahotniuc și-au subjugat transportul rutier prin frauda la obținerea autorizațiilor și modificări de legislație care să le convină”.
Directorul executiv al Asociației Patronale a Profesioniștilor din Transporturi, Anatolie Munteanu, susține că acest „proiect-schemă” promovat de Andrei Spînu contravine practicilor europene.
„Noi, transportatorii din R. Moldova, în special cei implicați în activitatea de transport regulat de persoane, ne exprimăm dezacordul cu modalitatea și forma, precum și conținutul modificărilor pe care le propune și le promovează MIDR. Proiectul-schemă este înaintat în contradicție cu practicile europene. De fapt, ceea ce a făcut ministerul este invers normelor europene. Noi am avut nevoie de o schimbare, de modernizarea legislației în domeniul transporturilor. Am acceptat aceste modificări, au avut loc mai multe consultări, dar în ultimul moment, odată cu numirea domnului Spînu, variantele agreate și negociate au dispărut și a apărut proiectul noului cod, care vine să realizeze interesele personale a domnului Spînu, dar și ale altora”, a acuzat Munteanu.
CITIȚI și NOU // Primăriile din R. Moldova vor putea deschide RUTE regulate de transport public! Mircea Păscăluță, despre nemulțumirile unor transportatori: „Ei vor să rămână totul așa cum este - fără rute suficiente, autobuze vechi și lipsă de transparență”
„Dacă trece proiectul în varianta actuală, transport în republică nu va fi. Cursele mici cu rentabilitate mică vor dispărea”, a punctat Anatolie Munteanu.
De partea cealaltă, ministrul Andrei Spînu i-a acuzat de minciună pe protestatari. „Am urmărit atent mesajele transmise de câțiva transportatori, care în perioada lui Plahotniuc și-au subjugat transportul rutier prin frauda la obținerea autorizațiilor și modificări de legislație. Pe lângă multe minciuni și acuzații aiurea, nu am auzit nimic despre modul în care ei vor să schimbe situația spre bine din transportul rutier de pasageri”, a scris Spînu pe Telegram.
În context, ministrul Andrei Spînu a explicat care este situația transportului rutier la ora actuală, din punctul său de vedere.
„Rute insuficiente în localitățile unde oamenii, primarii le solicită; Microbuze și autobuze vechi care supun riscului viața și sănătatea pasagerilor; Lipsă de evidență contabilă, evaziune fiscală - oamenii nu primesc bilete pentru călătoriile în transportul rutier. Ce propun acești transportatori care au ieșit la protest azi? Au o singură propunere - să rămână totul pe vechi. Ei vor să ceara bani zilnic de la șoferi, pentru că le dau acea hârtie/ autorizație să circule. Ei vor să nu investească în transport mai modern. Ei vor să nu respecte graficul de executare a rutelor pentru care au autorizație. Ei vor să nu ofere bilete pasagerilor. Ei vor să nu permită deschiderea de rute noi, chiar și acolo unde se solicită de către oameni și administrația publică locală. Să fie clar, așa nu va merge. Vom promova modificările la Codul Transportului rutier pentru că aceste modificări vor asigura oamenii cu transport mai calitativ, mai modern”, a precizat ministrul.
Amintim că Guvernul a aprobat miercuri mai multe modificări la legislația din domeniul transportului rutier, printre acestea numărându-se reducerea intervalului pentru cursele la nivel național până la 15 minute, posibilitatea ca autoritățile publice să participe la deschiderea sau modificarea unor rute de transport public, excluderea foii de parcurs, a unor acte precum inspecția tehnică și certificate de competență profesională etc.
„Până acum era practic imposibil ca un operator de transport să înceapă să presteze astfel de servicii. Avem zeci de situații în care oameni și primari ne solicită deschiderea de rute noi, iar limitările respective nu permiteau acest fapt. Astfel, ajutăm primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor”, a declarat ieri secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Mircea Păscăluță.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni