Un nou PROIECT în domeniul Sănătății: Spitalele ar putea fi finanțate în baza performanțelor înregistrate
Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS) și Banca Mondială au lansat astăzi un nou proiect în domeniul sănătății. Este vorba despre „Promovarea responsabilității sociale participative pentru un sistem de sănătate performant”.
În cadrul proiectului, Centrul PAS își propune să asiste Guvernul R. Moldova în eforturile sale de a îmbunătăți guvernanța și eficiența sistemului de sănătate, precum și să creeze un mediu adecvat pentru implementarea intervențiilor de responsabilitate socială în R. Moldova.
Proiectul are patru componente de bază și urmează să fie puse în aplicare în următorii cinci ani. În această perioadă, vor fi monitorizate performanțele instituțiilor spitalicești și urmează să fie consolidat sistemul de plată bazat pe performanța din domeniul asistenței medicale primare.
„Societatea civilă va veni cu propuneri, care vor putea fi adaptate la sistemul public de plăți pentru instituțiile medicale. Va fi făcută o ierarhie a instituțiilor medicale, inclusiv spitalicești. Cele cu performanță mai bună vor primi și bani mai mulți. Cele cu performanță mai proastă – mai puțini bani. Este absolut normal, noi trebuie să stimulăm performanța și calitatea, mai ales că asta o cer pacienții noștri. Instituțiile medico-sanitare care vor fi la coada listei să nu mizeze pe plăți suplimentare, cel puțin pe parcursul anilor viitori. Instituțiile care vor avea o calitate mai bună evident că vor putea beneficia de fonduri suplimentare”, a spus ministrul Sănătății, Mircea Buga.
De asemenea, proiectul prevede crearea unui mediu favorabil dialogului public în domeniul sănătății, precum și să fie facilitată cunoașterea cu scopul de a spori eficacitatea intervențiilor de responsabilitate socială în R. Moldova.
„Vom merge în instituțiile medicale, vom face monitorizarea anumitor procese din cadrul instituțiilor medicale și vom sta de vorbă și cu pacienții. Atunci când vorbim despre performanță, este important de înțeles ce înseamnă aceasta. Imaginați-vă o persoană care este internată în spital, este tratată și pleacă acasă după ce a terminat cursul de tratament. Peste trei zile, este internată înapoi în spital cu același diagnostic. Asta înseamnă că instituția medicală nu și-a făcut lucrul bine. Facem comparația dintre spitale și aducem informația aceasta publicului larg pentru ca cetățeanul să poată face alegerea”, susține directorul Centrul PAS, Viorel Soltan.
În urma implementării acestui proiect, se dorește sporirea performanței și eficiența spitalelor publice cu 20 la sută și, respectiv, cu 25 la sută. De asemenea, Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină trebuie să-și îmbunătățească procesul de politici publice, inclusiv în domeniul sistemului de plată bazat pe performanță, precum și elaborarea Strategiei de dezvoltare a sistemului de sănătate 2018-2027.
Valoarea totală a proiectului este de 730 de mii de dolari.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”