Un nou partid UNIONIST în R. Moldova: „Prin acest eveniment, reafirm susținerea noastră deplină pentru proiectul de REÎNTREGIRE a națiunii române. Ne dorim o reîntregire organică, firească și cu suficientă recunoaștere internațională”
Partisul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), lansat recent în R. Moldova, optează pentru reîntregirea națiunii române. Anunțul a fost făcut astăzi de liderul formațiunii politice, fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu.
„Astăzi, la Biblioteca publică B.P.Hașdeu din Chișinău, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare a marcat public Unirea Românilor. Nu este doar despre unirea Transilvaniei cu România din 1 decembrie 1918, care a lipit de temelia statului român Banatul, Ardealul și Țara Ungurească (Crișana, Satmare și Maramureșul), ci este momentul astral în care s-a înfăptuit idealul politic al tuturor românilor - revenirea în granițele firești provinciile istorice Basarabia și Bucovina.
Este etapa de încheiere a unirii începute la 24 ianuarie 1859, atunci când Muntenia și Moldova au format România modernă. Ne-am exprimat recunoștința pentru cei care-au întregit România de azi. Ne-am amintit cu pietate de C. Stere, de I. Pelivan, de V. Țanțu, de Pan Halippa, Ion Inculeț, Elena Alistar, Daniel Ciugureanu, V. Repta, Ion Nistor, dar și de neobositul Onisifor Ghibu și regele României, Ferdinand I, întregitorul românilor”, a menționat Igor Munteanu într-o postare pe Facebook.
Potrivit politicianului, poporul român și elitele sale au știut să valorifice admirabil conjunctura internațională creată în urma Primului Război Mondial și a destrămării imperiilor Ruso-Țarist și Austro-Ungar.
„Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera unui singur om, partid, guvern sau grup social - este făptuirea întregii națiuni române. Este motivul pentru care avem nevoie de UNITATE ȘI BUNĂSTARE pentru ca cele mai ambițioase proiecte politice să se zămislească.
Din numele CUB, reafirm prin acest eveniment susținerea noastră deplină pentru proiectul de reîntregire al națiunii române. Ne dorim o reîntregire organică, firească și cu suficientă recunoaștere internațională, cu pragmatism și expunere deschisă a motivelor și scopurilor noastre politice. Am propus, ca punct de pornire, dezvoltarea conceptului „spațiilor comune integrate”, un proiect care ar putea pune în mișcare nu doar sentimentul firesc și înălțător al dorinței, dar și mecanismele necesare ale „putinței de a construi” spații care pot servi acestui scop”, a precizat Igor Munteanu.
Liderul CUB mai spune că este nevoie de o instituționalizare a reîntregirii, prin instituții dotate cu bugete alocate corespunzător (1% din bugetul public al României și R. Moldova), un Minister al Spațiilor Comune Integrate la București și agenție corespunzătoare pe celălalt mal de Prut.
„Aceste instituții vor spori în acest fel proiecte economice și de infrastructură, un grad sporit de coeziune a culturii, educației și dezvoltării locale, eliminând birocrațiile inutile, risipa de cuvinte, creând sentimentul de coeziune și apartenență la proiectul politic central pentru idealul nostru. Ar mai fi și loc de un „challenge” pentru actuala majoritate parlamentară - să găsească patru voturi pentru a modifica art.13 din Constituția R. Moldova, un test de maturitate politică și o evoluție urgentă in direcția spațiului comun lingvistic”, a conchis Igor Munteanu.
DEBIROCRATIZARE // Directorii de școli și grădinițe vor prezenta rapoartele online, iar mai multe documente obligatorii pentru raportare vor fi eliminate
Treizeci de sportivi din R. Moldova vor participa la Jocurile Mondiale Universitare de Vară, care vor avea loc în Germania
VIDEO // Șoferi din R. Moldova, mințiți și implicați fără știrea lor în transportarea ilegală a refugiaților din Siria, Afganistan, Irak, Bangladesh sau India în state din UE: Trei dintre organizatorii schemei, reținuți în R. Moldova