Un nou pachet financiar consistent pentru R. Moldova: 385,1 milioane de euro, mobilizate în cadrul celei de-a cincea conferințe a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova! Proiectele concrete pentru care vor fi cheltuiți banii
Partenerii R. Moldova vor oferi statului nostru 80 de milioane de euro în calitate de grant și alte 305,1 milioane de euro - împrumuturi în condiții avantajoase, pentru implementarea unor proiecte menite să sprijine creșterea economică, infrastructura, consolidarea securității energetice, împădurirea etc.
Autoritățile R. Moldova au semnat marți, 17 septembrie, în marja celei de-a cincea conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, nouă acorduri de finanțare care vor sprijini investițiile în infrastructură și tranziția la economia verde.
Potrivit premierului Dorin Recean, implementarea acestor acorduri va avea un impact direct și pozitiv asupra nivelului de trai al oamenilor din Republica Moldova. Șeful Guvernului de la Chișinău a mulțumit partenerilor externi pentru sprijinul acordat, unul esențial pentru a îmbunătăți condițiile de trai pentru cetățenii R. Moldova.
CITIȚI și Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, inițiată de România, Franța și Germania, transformată într-un „parteneriat pe termen lung” care să ne ghideze în parcursul european: „R. Moldova nu a cedat și a devenit candidat pentru aderare la UE”
Cele nouă acorduri semnat înaintea celei de-a cincea conferințe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova:
*Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei au semnat un acord de împrumut în condiții preferențiale în valoare de 120 de milioane de dolari canadieni sau circa 79 de milioane de euro. Finanțarea va sprijini familiile vulnerabile, integrarea refugiaților ucraineni, va promova creșterea economică durabilă și va contribui la tranziția către o energie verde.
*Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au convenit asupra unui amendament în valoare de 12 milioane de dolari americani sau circa 10,7 milioane de euro la acordul de asistență pentru întărirea instituțiilor democratice. Noul sprijin va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor publice, creșterea transparenței instituțiilor statului, va promova independența mass-mediei și va încuraja o implicare mai activă a cetățenilor în procesul decizional.
*Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat un nou amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare în valoare de peste 26 de milioane de dolari sau circa 23 de milioane de euro. Noua finanțare va sprijini dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare cu energie și consolidarea infrastructurii energetice naționale.
*Guvernul Republicii Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare au semnat un acord în valoare de 25 de milioane de euro, destinat finanțării bugetului de stat pentru impulsionarea tranziției la energia verde. Acordul va sprijini reformele în domeniul energetic, creșterea eficienței energetice, extinderea utilizării energiei regenerabile, protecția consumatorilor și protejarea mediului.
*Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare au semnat un Memorandum de Înțelegere în valoare de 8 milioane de franci elvețieni, echivalentul a 8,5 milioane de euro, pentru promovarea unor proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.
*Ministerul Energiei, Centrul Național pentru Energie Durabilă, Ministerul de Externe al Germaniei, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Uniunea Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei au încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienței energetice în sectorul rezidenţial din R. Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.
*Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au semnat un acord prin care Fondul Regional al Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (Fondul E5P) oferă un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul, aflat deja în derulare, vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadâr-Lunga. Odată cu finalizarea proiectului, la Cahul va fi construită o stație de sortare și compostare a deșeurilor, iar în celelalte orașe stații de transfer al deșeurilor.
*Cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care R. Moldova i se va oferi un grant al Uniunii Europene de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț - Ungheni - Chișinău - Căinari.
*Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44% din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Finanțarea va acoperi, de asemenea, investițiile necesare în infrastructură și echipamente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, va crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale și va încuraja încadrarea tinerilor specialiști în profesie.
Muzeul Național de Artă al Moldovei va marca inedit aniversarea a 85-a de la fondare: Lucrări cunoscute, animate în AR și VR
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei