Un nou dosar pierdut la CtEDO: R. Moldova, obligată să achite 1,5 MILIOANE de euro în cazul „Gemenii” și să întoarcă terenurile și clădirea în valoare de 2,1 milioane de euro
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat astăzi Guvernul R. Moldova să plătească daune în dosarul legat de clădirea centrului comercial „Gemenii” din centrul Chișinăului (Ojog si Altii, nr. 1988/06) în sumă de 1,5 milioane de euro.
Cererea a fost depusă la Înalta Curte de la Strasbourg acum 14 ani, iar prejudiciul, care trebuie plătit până pe 8 mai curent, reprezintă venitul ratat al proprietarilor unei părți a clădirii „Gemenii”, deposedați abuziv de aceasta.
De asemenea, până la aceeași dată, Guvernul trebuie să restituie clădirea, circa jumatate din complexul comercial, și terenul luate de la reclamanți. În caz contrar, Guvernul va trebui să plătească încă 2,1 milioane de euro cu titlu de cost al imobilelor.
„Dosarul se referă la admiterea abuzivă a unei revizuiri cu 15 ani în urmă. Interesant în acest dosar este că statul trebuie să plătească milioane de euro pentru litigiile dintre privați. El nu ar fi plătit nimic, dacă judecătorii nu ar fi dat-o cu oiștea în gard. Apropo, admiterea revizuirii a avut loc după ce CtEDO a început să condamne Moldova pentru casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile. Apropo, revizuirea a fost admisă de CSJ, după ce tot CSJ respinsese deja câteva revizuiri! Nu cred că judecătorii nu își dădeau seama ce au făcut! Interesant este dacă cineva va răspunde material pentru acest prejudiciu”, afirmă Vladislav Gribincea, președintele Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care a făcut publică această decizie a Înaltei Curți.
Gribincea susține că în spatele acestei „combinații” se află „oameni destul de influenți până nu demult la Chișinău și Kiev”, presa scriind anterior că e vorba de Vlad Plahotniuc și Petro Poroșenko.
„Proprietarii au fost evacuați din imobil de către mascați încă până ca revizuirea să fie admisă, în baza unui dosar penal, care a fost clasat după admiterea revizuirii. În primăvara lui 2019, complexul a fost pus în gaj pentru circa 10 milioane de euro la MAIB și cumparat ulterior de un terț. MAIB și terțul nu aveau cum să nu știe de lititigiul de la CtEDO (CtEDO decisese că revizuirea a fost nejustificată încă în 2011). O adevărată provocare pentru autorități este cum să nu plătească cele 2,1 milioane de euro”, crede președintele CRJM.
Menționăm că noul acţionar majoritar al centrul comercial a devenit, anul trecut, compania „Twins Estate” SRL, care face parte din grupul de companii „Rogob”.
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Şeful diplomaţiei franceze: Ucraina poate lansa rachete cu rază lungă de acţiune în Rusia