Un ministru demontează „MINCIUNILE” lui Ion Ceban despre podul și drumul de acces la zona Pruncul: „Ivan, oamenii văd lipsa de progres la podul de pe Mihai Viteazu... Copiii mor din cauza infrastructurii construite de tine”
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, l-a numit „mincinos” pe primarul Ion Ceban, după ce acesta a reclamat ambuteiajele de pe podul și drumul de acces la zona Pruncul. În opinia edilului, autoritățile centrale ar trebui să se uite în propria curte, atunci când critică lipsa de progrese în ceea ce privește lucrările de pe podul de pe Mihai Viteazul.
„Ivan Ceban este un mincinos. În loc să facă tot posibilul să grăbească lucrările de reparație a podului de pe strada Mihai Viteazul, Ivan s-a apucat să scrie minciuni despre proiectul de construcție a podului doi și drumului de acces spre zona Pruncul. Ivan, oamenii văd. Orice ai face pentru a ascunde lipsa de progres la podul de pe Mihai Viteazul, oamenii stau zilnic în ambuteiaje în acea zonă. Ivan, copiii mor din cauza infrastructurii construite de tine, iar tu te-ai apucat să arăți cu degetul. Ivan, tot ce faci tu în oraș a dus la ambuteiaje, inundații și riscuri pentru viețile umane”, a replicat Spînu pe rețelele de socializare.
În același context, Spînu a explicat de ce Ion Ceban ar minți, atunci când face referire la podul de pe centura capitalei.
„Minciuna lui Ivan: lucrările la podul de la Pruncul durează de mai bine de doi ani;
Adevăr: lucrările la secțiunea a doua a podului și a drumului de acces la zona Pruncul au început în octombrie 2022. La proiect se lucrează de 1 an și 9 luni.
Minciuna lui Ivan: termenul de terminare a lucrărilor conform contractului este octombrie 2024;
Adevăr: termenul de terminare a lucrărilor este 31 decembrie 2024. Suplimentar, antreprenorul a solicitat extinderea contractului pentru 11 luni care au fost necesare pentru lucrări suplimentare de mutare a magistralei de canalizare și a rețelelor de gaz. Lucrări făcute în interesul municipiului Chișinău de către Administrația de Stat a Drumurilor. Facem tot posibilul să deschidem circulația până la final de an, iar o eventuală extindere să nu afecteze circulația rutieră în acea zonă;
Minciuna lui Ivan: podul de la Mihai Viteazul este un pod mare cu lucrări complexe;
Adevărul: contractul de construcție a podului doi și a drumul de acces la zona Pruncul sunt lucrări mult mai complexe. Lucrările care vor fi realizate sunt:
-construcția a circa 2 km de drum pe sub pod cu acces la zona Pruncul;
-construcția a 2 poduri;
-construcția a unui pasaj ce traversează calea ferată cu o lungime de cca 60 m;
-instalare sistemului de iluminat electric exterior, cu montarea a 52 de piloni, corpuri de iluminat, pozarea a cca 2 km de cablu pentru acesta;
-regularizarea albiei râului Bâc pe o lungime de cca 1 km, consolidarea acesteia;
-construcție stație de epurare a apelor pluviale”, a explicat Andrei Spînu.
Amintim că Ion Ceban a prezentat astăzi niște poze făcute cu drona, prin intermediul cărora a criticat autoritățile pentru ambuteiajele create la ieșirea din capitală.
„Și acest pod nu este Mihai Viteazul și Primăria Chișinău nu este responsabilă. Dar niciun membru din PAS nu se plânge de ambuteiajele zilnice de pe acel drum care ocolește Chișinăul. Nu se vor lăuda, deoarece Guvernul îl repară, dar nimeni din PAS nu iese în public să spună că lucrările durează de mai bine de doi ani și că costă peste 180 de milioane de lei. Potrivit contractului, proiectul trebuie să se finalizeze în octombrie anul curent, dar mai este încă tare mult de lucru și nimeni nu comunică despre acest lucru. Însă aici tac și arată cu degetul către Chișinău, unde cunosc foarte bine că lucrările la un pod de dimensiuni mari, precum Mihai Viteazul, sunt destul de complexe”, a scris Ceban la prima oră pe rețelele de socializare.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România